BG | EN

Съдът потвърди решение на КПКОНПИ за глоба от 160 хил. лв. за бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи

Панайот Рейзи
Снимка: Община Созопол

Административният съд в Бургас потвърди решение на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси на Панайот Рейзи, бивш кмет на Община Созопол (2015 – 2019 г.).

В качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, Рейзи е разходвал общински средства в полза на Сдружение „Футболен клуб Созопол“, на което е бил председател на Управителния съвет от 06.03.2009 г. до 12.02.2020 г.

Установените от КПКОНПИ факти са потвърдени от съда, а именно – че със свой подпис Рейзи е разрешил изплащане на субсидии от общинския бюджет към футболния клуб в общ размер на 155 000 лв.

За делото за присвояване, което беше образувано срещу бившия кмет на Созопол – тук

„Извършените в случая плащания имат окончателен характер, тъй като не е предвидено връщането им на общината. Не е необходимо да бъде доказано резултатно деяние с реални негативни последици. Законът не допуска фактически ситуации, в които дадено лице, заемащо публична длъжност, би могло да повлияе в частен интерес, като по този начин компрометира публичната длъжност, реда и начина, по който се осъществяват функциите, възложени на съответното учреждение, ведомство и пр. Целта е предотвратяването на съмнения, че лицата заемащи публични длъжности, осъществяват правомощията си на база на лични и роднински отношения, а не на база законоустановените критерии“, мотивират се съдиите.

Панайот Рейзи следва да заплати сумата от 160 056,48 лв. Присъдени са му и съдебните разноски по делото.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините