BG | EN

Съдът потвърди наказанието на пиещите в работно време варненски прокурори

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди наказанието на зам.-ръководителя на Районната прокуратура  (РП) във Варна Милена Даскалова, която беше хваната да пие в работно време, информира news.lex.bg.
С приетото с 3 на 2 гласа решение ВАС окончателно потвърди освобождаването на Даскалова като заместник на административния ръководител на РП-Варна.

През есента на миналата година Прокурорската колегия на
Висшия съдебен съвет (ВСС) наказа нея и шефката на районната прокуратура във Варна Цветанка Гетова като ги освободи от ръководните длъжности, защото бяха хванати да пият алкохол в работно време. Според подадената тогава информация, на 13 март 2017 г. около 13.30 ч. двете отишли в заведение, където Гетова да почерпи, че ще става баба. Поръчката включвала салати, основно ястие и шест ракии, две бири и две уискита. Три от ракиите били за познати на Гетова. Някой обаче подал сигнал срещу двете, че пият алкохол в работно време, което довело до проверка и изпращане на материалите от нея на главния прокурор Сотир Цацаров. Така и въпросът стига до ВСС, припомня изданието.

Преди да се стигне до окончателното решение на съда, два тричленни състава на ВАС са приели, че няма нарушение на етичния кодекс, защото двете прокурорки не са демонстрирали служебното си положение, не са проявявали неуважение и пренебрежение към обществото, нито пък непристойни действия, компрометиращи професионалния и обществен облик на магистрата.

От друга страна съдиите се съгласили с ВСС, че има нарушение на трудовата дисциплина, като двете са се отклонили от работа и цял следобед са били в ресторанта, където са останали до 20 часа, дори и след извършената проверка.

Даскалова и Гетова са обжалвали решенията, пише още lex.bg.

Два петчленни състава на ВАС са потвърдили наказанията им, но по казуса на Даскалова е имало спор в съдебния състав във връзка с чл. 309 от Закона за съдебната власт, който предвижда, че „при определяне на дисциплинарното наказание се вземат предвид тежестта на нарушението, формата на вината, обстоятелствата, при които е извършено нарушението, и поведението на нарушителя“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините