BG | EN

Съдът потвърди мярката за неотклонение на общинския съветник от ГЕРБ-Ловеч

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Апелативният съд във Велико Търново потвърди наложената от Ловешкия окръжен съд постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на общинския съветник от ГЕРБ в Ловеч Йовка Тодорова. Тя беше арестувана на 12 юни с обвинение за длъжностнопрестъпление. Според държавното обвинение с действията си като длъжностно лице от Дирекция „Бюро по труда“-Ловеч Тодорова не е изпълнила служебните си задължения във връзка с дейност по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, с цел да набави за другиго имотна облага и от това са настъпили значителни вредни последици в размер на 117 300 лв. за Агенцията по заетостта.

Неизпълнението на служебните задължения се изразявало в извършване на рекламна дейност чрез насочване на кандидати за обучение към конкретна фирма, в неотразяване на констатации за извършени проверки, некоректно попълване, с необходимите реквизити, на констативни протоколи за присъствие на обучаеми лица при извършване проверки на място, неизвършване на контролни проверки, съгласно план-график. В резултат на тази дейност била получена облага за фирмата, която е извършвала обучението, под формата на ваучери на значителна стойност.

Съдът днес е приел доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. С оглед началния етап на разследването съществува реална възможност обвиняемата да извърши друго престъпление свързано с влияние върху хода на разследването, поради което съдът е потвърдил взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на апелативната съдебна инстанция не подлежи на обжалване.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч действията по разследването продължават, съобщи прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините