BG | EN

Съдът потвърди избора на общински съветници във Видин и Враца

кутия с бюлетини
Илюстративна снимка: Емилия Димитрова

Административният съд във Видин отхвърли оспорването на изборите за общински съветници в общината.

Съдът потвърди решението на Общинската избирателна комисия(ОИК), с което са обявени избраните на 29 октомври общински съветници и кметове.

Делото беше образувано по жалби на ГЕРБ и “Има такъв народ“.

Съдът е приел, че решението на комисията е законосъобразно, издадено от компетентен орган, при спазване на административно-процесуалните правила, регламентирани в Избирателния кодекс, в съответствие с материалния закон и неговата цел, не са допуснати съществени нарушения на изборния процес, които да доведат до изборен резултат, различен от обявения в оспорваното решение= Не е допусната техническа грешка, грешка в пресмятането, неправилно определена общинска избирателна квота, което да води до исканата отмяна на решението на ОИК и връщане на книжата за обявяване на действителните резултати.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в седемдневен срок от съобщаването му на страните.

Административният съд отхвърли като неоснователна и жалбата на МК „ВМРО-БНД“ срещу избора на общински съветници във Враца. 

Магистратите потвърдиха решението на Общинска избирателна комисия за обявяване на избраните общински съветници в община Враца в изборите на 29 октомври.

Жалбоподателят МК „ВМРО-БНД“ е осъден да плати адвокатското възнаграждение по делото в размер на 1 000 лв. 

Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. 

Видинският административен съд вече отхвърли две дела, заведени по жалби от бившия кмет на община Борован Десислава Тодорова – за избора на кмет и общински съветници.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините