BG | EN

Съдът постанови постоянен арест за собственика на „ТАД Груп“

Снимка: Скрийншот bTV

Апелативният специализиран наказателен съд постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за собственика на „ТАД груп“ Иван Тодоров, като прецени, че са събрани достатъчно доказателства, за това че Тодоров е подбудил служителя си Кристиян Бойков да копира данни от информационната система на НАП и да ги разпространи с цел да всее смут и страх в хората.

Тодоров е обвинен в подбудителство за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП), която засегна около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица. Обвиняемият е обществено опасна личност, посочи още в мотивите си съда. Решението от днес е окончателно и не може да се обжалва.

Миналата седмица Иван Тодоров беше задържан на Летище София, при завръщането си в България от форум в Канада, а след това – освободен срещу гаранция от 100 хил. лева. Прокуратурата протестира мярката за неотклонение парична гаранция, а защитата на собственика на „ТАД Груп” поиска намаляване на гаранцията му.

По-късно от прокуратурата разпространиха част от доказателствата по делото, без да заличат личните данни на лица, посочени в съобщението.

В съдебната зала днес прокуратурата е поискала делото да се гледа при закрити врата, за да не се разгласяват данни за данъчни задължения, банкови операции и застрахователни полици на хора и фирми. Адвокатите на Иван Тодоров са поискали Кристиян Бойков да бъде разпитан и да каже дали е изпълнявал нареждания на Тодоров, които са извън преките му служебни задължения. Съдът е отхвърлил и двете искания.

Първи по случая беше арестуван 20-годишният служител на „ТАД Груп” Кристиян Бойков, който в последствие беше освободен под парична гаранция. Извън ареста, с мярка – парична гаранция, е и другият обвиняем – търговският директор Георги Янков.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините