BG | EN

Съдът постанови глоба на НЕК заради надвишаване на лимита от язовир Доспат

Снимка: otzvuk.bg

Националната електрическа компания ще бъде глобена заради ползване на вода от язовир Доспат над разрешения лимит.

В четвъртък Смолянският административен съд потвърди наложената за нарушението санкция от 1 500 лева. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Регионалното издание „Отзвук“ припомня, че проверката на водоема край Доспат е извършена през януари м.г. Експертите установили, че НЕК са ползвали водни обеми за производство на електроенергия под обем в язовирното езеро от 300.000 млн.куб.м, съгласно утвърдения от МОСВ месечен график за използване на водите в комплексните и значими язовири. С това електрическата компания не е спазила изискванията за начина на използване на водите на язовир Доспат и е нарушила Закона за водите. Издадено е наказателно постановление, с което държавното дружество е наказано с глоба от 1 500 лева.

От НЕК възразяват, че към онзи момент – януари 2017 г., е имало извънредно обстоятелство за тежка хидрометеорологична обстановка и рисков енергиен дефицит в страната. Според съдебният състав, обаче, за периода от 10 до 31 януари компанията е нарушила условията на месечния режимен график. „В случая не се касае до ползване на водни обеми над разрешения лимит, така че неоснователно е позоваването от страна на жалбоподателя на посочената разпоредба, която регламентира случаи на надвишаване на разрешения лимит, в хипотезата на възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства. Отделно от това НЕК не са установили по делото възникването на „непредвидими или изключителни“ обстоятелства.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините