BG | EN

Съдът отстрани от длъжност кмета на село Чупрене

Снимка: скрийншот НОВА ТВ

Кметът на село Чупрене Ваньо Костин ще бъде отстранен от длъжност, за да не пречи на разследването, което се води срещу него за продажбата на общински земи на фирми на родственици, се разбира от съобщение на прокуратурата от днес.

Апелативният специализиран наказателен съд е уважил протеста на Специализираната прокуратура срещу отказа на първата инстанция да отстрани кмета от длъжност.

Съдът е мотивирал отстраняването с това, че престъплението, за което Костин е обвинен, е в качеството му на длъжностно лице и служебното му положение може да създаде пречки за разкриването на обективната истина.

Костин бе задържан на 9 април 2019 г. при операция на Специализираната прокуратура, подпомогната от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и Дирекция „Жандармерия“.  Ден по-късно бе привлечен към наказателна отговорност за длъжностно и за документно престъпление (по чл. 282 и чл. 313 от НК) – за продажбата на общински земи на фирми на родственици, в т.ч. и на негово недекларирано дружество. Всичките тези общински земи попадали в територията на бъдещия ски комплекс „Миджур“, за който вече има изготвен и одобрен от Върховния административен съд общински проект.

По време на извършените действия по разследването на 9 април 2019 г. в общинската сграда и на адреси в Чупрене, с. Долни лом и Белоградчик са били намерени и иззети 20 договора за продажби, повечето от които извършени без законна тържна процедура.

Решението на съда, с което Костин се отстранява от длъжност, е окончателно и не подлежи на обжалване, посочват още от прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините