BG | EN

Съдът отстрани от длъжност кмета на Костенец

Радостин Радев – Кмет на Костенец
Снимка: Община Костенец/kostenetz.com

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев (БСП), съобщи специализираната прокуратура.

Съдът е приел, че заемайки поста, Радев може да повлияе на разследването на деяния, извършени от него в качеството му на длъжностно лице.

Специализираната прокуратура поиска отстраняването на Радев от длъжност след като на 30 август 2019 г. го привлече към наказателна отговорност по друго дело – за длъжностно присвояване на 22 137 лева. Радев бе обвинен в това, че през декември 2018 г., в условията на продължавано престъпление, на два пъти поискал и получил въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив и я присвоил за себе си. По това производство той се разследва и за безстопанственост, наложена му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 хил. лева.

Преди това – в средата на юни т.г., Специализираната прокуратура обвини Радев за активен подкуп. Според държавното обвинение, в качеството си на длъжностно лице кметът обещал 30 хил. лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на общинския съвет.

В края на август Апелативният специализиран наказателен съд определи на Радостин Радев парична гаранция от 70 хил. лева, която не подлежи на обжалване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините