BG | EN

Съдът отмени присъдата на единствения осъден за протест срещу носенето на маски

Билан Янков
Билан Янков
Снимка: radian.bg

Шуменецът Билан /Бибо/ Янков, единственият осъден у нас за протест срещу носенето на маски по време на ковид-пандемията, беше оправдан от по-горната съдебна инстанция.

Вчера шуменският Окръжен съд отмени присъдата на Районния съд, който през октомври 2022 г. осъди Бибо Янков на година и половина лишаване от свобода, с 4-годишен изпитателен срок и 10 000 лв. глоба за това, че е участвал в протести срещу задължителното носене на предпазни маски.

Единствен в страната

Срещу Янков бяха повдигнати обвинения за нарушаване на противоепидемичните мерки и за хулиганство като един от организаторите на бунт в Шумен срещу Covid-мерките през есента на 2021 г. Тогава Янков и десетки граждани в знак на протест нахлуха без маски в няколко големи магазина в Шумен.

Това е единственото в България наказателно производство за протест срещу носенето на маски, затова хората извън Шумен трудно могат да разберат нашата радост от съдебната победа“, коментира след вчерашното съдебно решение Мая Манолова, която защитава Бибо Янков от 2021 г.

Тя коментира, че присъда от година и половина за протести срещу маските е абсурдна към днешна дата, когато вече сме забравили за тези ограничения. На друго становище обаче е била шуменската окръжна прокуратура, която на вчерашното съдебно заседание дори е искала увеличаване на наказанието, съобщи Манолова.

„На тях година и половина затвор им се виждаше прекалено леко наказание за човек, който е участвал в протест срещу маските“, коментира Манолова. По това време – октомври 2021 г., протести срещу ограниченията имаше в цялата страна, в София, Стара Загора, Варна, Бургас хората също излязаха на улицата на бунт срещу маските и зеления сертификат, но никъде другаде не е образувано наказателно производство срещу протестиращите, каза Манолова и подчерта: „Аз и моят екип проверихме, никъде в България няма съдебно преследване за неносене на маска. Има производства за неспазване на карантината, но то е друго.

Преди година Бибо Янков беше осъден и за участие в друг протест – срещу високите цени на горивата. През 2018 г. при протест на магистрала Хемус, Янков попадна в сблъсък с униформени полицаи органите на реда и беше осъден на една година лишаване от свобода, с 3-годишен изпитателен срок по обвинения за „непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и обидни и заплашителни реплики с арогантен тон на висок глас към полицейски инспектор, съпроводено със съпротива срещу орган на власт“. След обжалване, варненският Апелативен съд преквалифицира делото и наказа Янков само с глоба.

Защо е притеснително в това производство

По този повод Мая Манолова коментира: „Наказателно-правната практика на шуменската прокуратура е повече от притеснителна, защото тук няма никакво съобразяване с разпоредбите на Конституцията и на Европейската конвенция за правата на човека, които казват, че участието в протест е форма на изразяване на мнение и човек не може да бъде преследван за това“.

Манолова изтъкна още един факт – че Бибо Янков е единственият от близо 200 протестиращи срещу маските шуменци, който е вкаран в наказателния съд. „Затова казваме, че

това прилича на наказателна акция срещу един човек, който определено не си мълчи и е готов да излезе на улицата,

за да защити правата на хората. Срещу такъв човек властта е готова да приложи цялата репресия. Но през 2020 г. по улиците и площадите бяхме стотици хиляди протестиращи, тогава имаше замеряне с яйца и домати, имаше и сериозни сблъсъци с полицията, но въпреки това няма нито един осъден от тези протестиращи, най-големите санкци бяха по Указа за дребно хулиганство“, коментира Манолова. И подчерта, че да съдиш днес човек за неносене на маски, да му наложиш ефективно лишаване от свобода и да искаш да се увеличи наказанието му „това наистина прилича на саморазправава“.

След решението на Окръжния съд, Манолова изрази удовлетворение, че справедливостта възтържествува и даде делото като пример за това, че „битките трябва да се водят докрай и хора като Билан трябва да бъдат подкрепяни“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините