BG | EN

Съдът отмени наказанието на полицай, задрямал по време на дежурство

Снимка: otzvuk.bg

С писмено предупреждение за три месеца бил наказан полицай за небрежност по време на работа.

През миналото лято униформеният бил командирован в курорта Албена, в помощ на колегите си през летния сезон. В началото на август бил назначен в състава на наряд по контрол на пътното движение като автопатрул. По време на нощно дежурство, обаче, камерата, монтирана в служебния автомобил заснела, че на два пъти той задрямвал. До него спял и колегата му, установили служители от „Вътрешна сигурност“ при преглед на видеофайловете от камерите, монтирани в патрулката. Полицаите имали за задача да контролират за неправилно паркиране, фарове, колани, алкохол, неправоспособност , а били с отпуснати глави, затворени очи на предната и задната седалки на служебния автомобил.

Наказаният полицай обжалвал в съда заповедта за наказание и спечелил делото. С решение от 24 април Административният съд в Смолян отменя акта на началника на Районното управление в Девин, пише регионалното издание „Отзвук“.

В обясненията си полицаят заявил, че по време на двете смени не се е отклонявал от работата и е изпълнявал съвестно служебните си задължения и поставените задачи. За периода, в който тече записа, нямал спомен за действията, извършени от него, като със сигурност не са били неизпълнение на служебни задължения.
Според Административния съд в Смолян заповедта за наказание е издадена при допуснато съществено нарушение – дисциплинарно наказващият орган е променил правната квалификация на деянието, поради което е нарушил правото на защита на наказания служител. Липсват и мотиви за обстоятелствата, при които е извършено нарушението, формата на вината, както и цялостното поведение на жалбоподателя. Не се установява от събраните по делото доказателства жалбоподателят да е извършил виновно дисциплинарно нарушение, поради което оспорваната заповед следва да се отмени, пише в мотивите си, цитирани от „Отзвук“ съдебният състав.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините