BG | EN

Съдът отказа повторно броене на бюлетините в Севлиево и потвърди решението на ОИК за избора на кмет

Всички чували с изборните книжа бяха доставени в съдебна зала, но съдът отказа повторно преброяване на всички бюлетини.
Снимка: ОИК Севлиево

Административният съд в Габрово потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Севлиево за избора на кмет на община Севлиево и остави без разглеждане жалбата от кандидата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ срещу резултатите от балотажа и с искане за повторно преброяване на бюлетините от втория изборен тур.

Жалбата срещу обявените изборни резултати в Севлиево бе подадена от кандидата за кмет – Богомил Петков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Петков постигна трети резултат след първия тур на изборите и с 29 гласа разлика от втората – Светлана Георгиева и не стигна до балотаж. Малката разлика и множеството сгрешени бюлетини са мотивът му да поиска отмяна на решението на ОИК Севлиево за насрочване на балотаж, според жалбата му до съда.

Това е едното от исканията му. Второто е за повторно преброяване на бюлетините от балотажа.

Първото искане на Петков съдът определи като недопустимо. В мотивите се посочва, че се касае за междинен административен акт, с който не се обявява избран кмет. С този акт процедурата по избор не приключва, отчита съдът, а се обявяват участници за втория тур. В този смисъл решението за насрочване на балотаж има подготвителен характер и не подлежи на обжалване, пише в съдебното решение.

По отношение на окончателните изборни резултати съдът не приема изложеното в жалбата на Богомил Петков, че в изборния ден са извършени множество нарушения. За това си заключение магистратите се позовават на постъпилите жалби в ОИК Севлиево – шест на брой, всичките мотивирано отхвърлени, като нито една не е обжалвана в ЦИК. „Въз основа на това съдът не споделя, че изборният процес е опорочен“, се казва в решението.

Съдът е поискал от Богомил Петков да посочи точно за кои секции иска повторно преброяване, но Петков не е уточнил. Към това магистратите добавят обстоятелството, че протоколът и решението на ОИК за обявяване на изборните резултати са подписани от всички членове на ОИК без възражения. Протоколите на секционните избирателни комисии също са изготвени в съответната форма и подписани от членове на СИК. „Тези обстоятелства сочат, че решенията на общинската и секционните избирателни комисии, касаещи отчитането на изборните резултати за общински съветници са взети при спазване на регламентирания в закона кворум и мнозинство“, се казва в съдебното решение.

Отчита се, че повторно преброяване на практика преповтаря изборния процес, което не е цел на съдебния контрол.Плюс това в нито една секция няма индикации за спор между членовете на комисията, което е в подкрепа на заключението, че изборният процес не е опорочен.

Съдът все пак е отворил някои чували с бюлетини, а преброяването им в открито съдебно заседание е установило само едно разминаване, т.е. една бюлетина, отчетена като недействителна, е била действителна. Тъй като една бюлетина не може да повлияе на изборния резултат, съдът заключва, че решението за обявяване на изборните резултати за кмет на община Севлиево е законосъобразно и правилно.

Богомил Петков е осъден да заплати на ответната страна – спечелилия изборите Иван Иванов, 1200 лв. адвокатски разноски.

Делото подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините