BG | EN

Съдът остави в ареста обвинения за убийството на приятелката си в Айтос Теньо Енчев в ареста

Снимка: Петя Михова

Обвиненият за убийството на приятелката си в Айтос Теньо Енчев остава в ареста. Пред Бургаския окръжен съд той каза, че иска най-тежката мярка „задържане под стража“, защото съжалява за случилото се. 27-годишният мъж беше задържан, след като нанесе побой на 19 годишната Ивета в дома, където двамата са живеели на семейни начала.

По време на заседанието стана ясно, че разследването е в начална фаза и са събрани нови доказателства. Прокурорът по делото Елгина Чалъмова обясни, че към обвинението за тежко умишлено престъпление е прибавено уточнението „с особена жестокост и при условията на опасен рецидив“. Тя посочи, че причината за смъртта на момичето е нанесена черепно-мозъчна травма, която е довела до оток на мозъка. „Травмата е причинена от нанесени от удари с юмруци и ритане с крака. Удари има нанесени и в областта на тялото“, поясни прокурорът. В хода на разследването Енчев е направил пълни самопризнания за извършеното.

Прокурорът посочи, че от самата Ивета няма подадени жалби Енчев да й е нанасял побой през времето, в което са били заедно. „Единствено установихме, че преди година и половина, техни съседи, които живеят на етажа над тях, са чули викове за помощ и са подали сигнал. Пред полицейския патрул обаче Ивета е казала, че няма подобно нещо“, обясни прокурор Чалъмова. Тя добави, че за нанасене на системен побой над момичето може да съди от показанията на майка й. Тя е виждала следите от насилие по дъщеря си, нанесени в областта на лицето и тялото.

Във фаталната вечер и двамата са употребили алкохол. Служебният защитник на обвиняемия, Пламен Генов, обясни, че спорът между двойката е започнал заради 2 –годишно им дете и по-конкретно заради отношението на Ивета спрямо него. „Едва в неделя, при повдигане на обвинението, Енчев осъзна всичко, което се е случило. Това много го разстрои, тъй като тя е била от 13-14 годишна с него“, обясни адвокатът.

По време на заседанието стана ясно, че Енчев е осъждан многократно за кражби. „Той е дете на разведени родители. Преместил се е да живее с майка си в София, а баща му е останал в Айтос“, поясни Генов. Той посочи, че е имало забавяне на медицинския екип във вечерта, когато е нанесен побоят над Ивета. „Има забавяне от поне 20 минути. Те не са тръгнали веднага“, каза адвокатът. Прокурорът по делото обаче обясни, че няма забавяне от страна на медицинската помощ. След случилото се, Енчев се е обадил на баба си, но сигналът на телефон 112 е подаден от тяхна съседка, поясни прокурор Чалъмова.

Пред Бургаския окръжен съд Теньо Енчев каза, че съжалява за случилото се, защото е обичал Ивета. За подобно престъпление законът предвижда затвор от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините