BG | EN

Съдът остави в ареста петимата задържани за финансиране на тероризъм

Специализираният съд остави в ареста петимата задържани под стража в петък в акцията срещу международния тероризъм. Мярката за неотклонение беше гледана в неделя при закрити врата. Досъдебното производство продължава своя ход, съобщи наблюдаващият прокурор в Специализираната прокуратура Евгения Станкова, цитирана от БНР

Снимка: pixabay.com

По думите на прокурор Станкова пред радиото, обвиненията са за финансиране на тероризъм и членуване в група, която си е поставила за цел извършване на тероризъм: „Те са направо с повдигнати обвинения по глава Първа от особената част на НК и касаят престъпления против републиката по две обвинения, всяко едно от които по смисъла на нашето законодателство е тежко, умишлено. За първото законодателят предвидил наказание от 3 до 12 години, за второто – до 12 години лишаване от свобода. Към настоящия момент едно от лицата е извън територията на нашата страна, така че по отношение на него ще бъдат предприети съответни мерки. А чужденец е и към настоящия момент мога да кажа, че се преценява чисто в международен аспект какви действия трябва да бъдат предприети“, посочва представителят на държавното обвинение.

Групата в отделните периоди на тази една година, в която е действала, се е състояла от различен брой участници. Използвани са били две чейндж бюра на територията на София за дейността, имало е активност и в други градове. Предстои конкретизация кой какво точно е извършвал. Не е повдигнато обвинение към ръководител на групата, но има основно активно действащо лице. Именно то пожелало защитата на договорените адвокати – двама, и служебният защитник е бил освободен. Финансирането на терористичната организация е извършвано по 2 начина, добавя Станкова, цитирана от БНР:

„Финансирането на тези терористични организации е било извършвано по два начина: единият – с небанкови парични преводи на суми в особено големи размери, а другият чрез закупуване на автомобили, прекарването им през граница и предоставянето им на територията на Сирия“.

Предстои да се доизяснява участие и на други лица и да се конкретизират обвиненията. Ще се установява имуществото на лицата, сметки в банки. Претърсвания са били извършени в 2 чейнджбюра в София, имало е действия и на територията на други градове в страната.

БНР припомня, че след акцията за разбиване на група за международен тероризъм, като обвиняеми са били привлечени шестима души: българка и за петима сирийци, които са пребивавали легално в България. Единият от тях все още не е задържан и е обявен за международно издирване.

Обвиненията към всеки от престъпната група са две – първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода „хавала“, при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина,  а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави, уточнява говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНР:

„Те са обвинени за две престъпления против републиката. Едно от престъпленията е за това, че са действали по различен начин в периода от началото на 2016 г. до 18.01.2018 тази година, за да осъществят не пряко, а именно косвено, финансиране на терористична организация, която действа на територията на други държави. Информацията, с която към този момент разполагаме, е, че в резултат на действията на тази група към този момент сме документирали над 25 млн. евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 автомобила, леки, които са били транспортирани от България до сирийските територия.

Второто обвинение, което е повдигнато е за това, че са участвали и са членове на група, която си е поставила за цел извършване на действия по глава 1 от Наказателния кодекс, а именно финансиране – пряко или косвено – на терористична организация.

Шестото лице е привлечено като обвиняем в негово отсъствие, задочно. Той се издирва и е мъж от сирийски произход. Всички чужди граждани пребивават на законно основание на територията на страната. Трима от тях са с статут на временно пребиваващи. Двама от тях са постоянно пребиваващи чужденци в България“.

Общо 43-ма бяха арестувани в петък по подозрение, че са част от престъпна схема за финансиране на тероризъм чрез системата за превод на пари, известна като „хавала“.

Прокуратурата съобщи, че сред задържаните има български и чужди граждани, а за ръководител на групата е сочен временно пребиваващ у нас сириец.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините