BG | EN

Прокуратурата обмисля дали да не обвини Димитър Върбанов в лъжествидетелстване

Снимка: скрийншот НОВА ТВ

Районният съд във Велико Търново освободи двамата задържани, срещу които бяха повдигнати обвинения за нападение над журналиста Димитър Върбанов. Прокуратурата се отказа от поисканата мярка „задържане под стража“, а двамата обвиняеми обмислят да подадат сигнал до прокуратурата срещу репортера за набеждаване и за престъпление срещу правосъдието, съобщи БНР. 

В същото време „Дневник“ цитира Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, която заявява, че в прокуратурата се обсъжда дали има данни за лъжесвидетелстване и набедяване от страна на репортера Димитър Върбанов. Обратът в действията на отговорните институции идва в резултат на разпространени в медиите кадри от охранителните камери на склада, съхраняващ храни с изтекъл срок на годност, на които се вижда, че управителят на склада и негов служител избутват Върбанов извън склада, след което затварят вратата, без да му нанасят удари или да го хвърлят от някъде (както съобщи НОВА ТВ в сряда вечер, позовавайки се на негови твърдения). Впоследствие репортерът лежи известно време, подпрян на единия си лакът, докато операторът му го снима, а след това ляга по гръб, изчаквайки да дойдат повиканите полицаи. Когато идват, служителите на реда помагат на репортера да стане и олюлявайки се, да седне на пейка.

Досега прокуратурата не е разполагала с видеозаписи и затова е наложила прокурорско задържане за 72 часа на обвинените, е обяснила още Арнаудова. По думите й прокурорите във Велико Търново обсъждат дали да повдигнат обвинение за лъжесвидетелстване или набедяване на Върбанов, защото пред разследващите той много подробно е обяснил как са му били нанесени телесните наранявания. А въз основа на тези показания прокуратурата е взела решение да иска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвинените.

По инфорация на БНР, в съдебната зала днес са изгледани записи от охранителна камера в склада, на които се вижда, че срещу Върбанов не е оказвано насилие, а той е симулирал това.

НОВА ТВ разпространи позиция, в която заявява: „В контекста на събитията, свързани с репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов, Нова Броудкастинг Груп е силно обезпокоена от погрешното внушение, което журналистът е създал. Въпреки че „Господари на ефира“ е външна продукция с изцяло независима редакционна политика, Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. Медията се разграничава от случилото се и ще потърси отговорност от продуцента“, се казва още позиция на телевизията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините