BG | EN

Съдът оправда лекаря, застрелял крадец в гаража си

Кадър от делото срещу д-р Иван Димитров 
Снимка: "Под тепето"
Кадър от делото срещу д-р Иван Димитров
Снимка: „Под тепето“

Оправдателна присъда постанови Окръжният съд в Пловдив за д-р Иван Димитров, който през март миналата година простреля смъртоносно Жоро Джевизов-Плъха. Съдът прецени, че докторът е действал при неизбежна отбрана при стрелбата срещу Джевизов, който го е нападнал с нож в гаража.

За притежание на огнестрелно оръжие – пистолет „Валтер“, с който д-р Иван Димитров е стрелял по жертвата, съдът му присъди 2-годишна условна присъда, отложена с 3-годишен изпитателен срок.

Частният обвинител адвокат Красимир Елдъров заяви, че тази присъда е прецедент и ще я обжалва. „За 40 години практика съм виждал всичко в съдебната зала. Но тази присъда е абсолютен прецедент, опасен прецедент. Излиза, че в страна, член на Европейския съюз, в която няма смъртно наказание, се оказва възможно човек да си осигури изпълнението на смъртна присъда по своя преценка, със стрелба в тъмното. Защото, в крайна сметка, д-р Димитров призна за извършването на престъплението, но съдът каза „не”, той е невинен”, казва адв. Красимир Елдъров, цитиран от регионалното издание „Под тепето“.

Прокуратурата е поискала условна присъда за Димитров на основание, че той е превишил пределите на неизбежната отбрана.

Защитата на Димитров е настоявала за оневиняването му, тъй като е действал при неизбежна отбрана. „Под тепето“ обръща внимание, че в пледоариите на делото адвокатът на подсъдимия се обърнал към съдията с думите: „от обвинителния акт и от фактическата обстановка, може да се направи извод, че липсват данни за превишаване на неизбежната отбрана. Ако обаче признаете за виновен клиентът ми, то молим за една условна присъда и то в минимален размер“.

След решението на съда д-р Иван Димитров е напуснал съдебната зала без да коментира присъдата пред журналистите. Един от защитниците му е обяснил, че клиентът му ще говори едва след 15-дневния срок за обжалване пред Апелативен съд и ако има такова, ще говори след решението му.

Случаят е от 2 март миналата година. Тогава Димитров простреля смъртоносно влезлия да краде през нощта в гаража му Жоро Джевизов, известен като Плъха.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините