Съдът оправда бившия директор на МБАЛ – Враца

Снимка: МБАЛ- Враца

Врачанският окръжен съд оправда бившия изпълнителен директор на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Христо Ботев“ във Враца Светозар Луканов по обвинението за покупка на компютърен томограф за нуждите на лечебното заведение при завишени цени. Това е втора оправдателна присъда за бившия директор на врачанската болница след като преди близо година бе оправдан и по повдигнатите срещу него и още двама негови колеги обвинения в длъжностно присвояване.

Прокуратурата обвини Светозар Луканов, че не е положил достатъчно грижи за възложената му работа във връзка с ефективно разходване на бюджетни средства, като без да събере предварително оферти за цените от възможни доставчици на томографи, открил обществена поръчка и закупил компютърен томограф на стойност 782 970 лв. без ДДС за нуждите на болницата и от това последвали значителни щети за здравното заведение в размер на 379 091 лв. Тази сума е разликата между стойността на томографа по договора и реалната му пазарна цена.

Ако беше признат за виновен Луканов можеше да получи наказание „лишаване от свобода“ в размер от три до десет години, както и ‚лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

Присъдата не е окончателна. Тя може да бъде обжалвана или протестирана в 14-дневен срок. 

Преди около година Светозар Луканов беше оправдан от Районния съд във Враца по обвинение за отклоняване на около 30 хил. лева. Тогава той беше изправен пред съда заедно с другия бивш директор на МБАЛ „Христо Ботев“ Орлин Цветков и бившия началник на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице – д-р Халил Мехмед от Шумен, парични средства, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, поверени им да ги управляват, като за улесняване на присвояването д-р Румен Цветанов е извършил и документно престъпление.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам