BG | EN

Съдът обяви за нищожна Наредбата за паркиране и престой на хора с увреждания в Бургас

Илюстративна снимка: Gino Crescoli от Pixabay

Върховният административен съд обяви за нищожна Наредбата за паркиране и престой на хора с увреждания, приета от Общински съвет – Бургас през 2020 година.

Наредбата е приета с решение на Общинския съвет от 29 септември 2020г., за да се прецизират условията за този вид паркиране и броят на правоимащите. Агенцията за хора с увреждания е съгласувала проекта, а заради жалби текстовете са били отново прецизирани с решение на Общинския съвет.

Съдът, обаче, постановява, че Общинският съвет не разполага с материална компетентност да издава подзаконови нормативни актове. Административно-наказателните разпоредби са уредени с норматив от по-висш ранг – този вид паркиране е уреден с член 99 в Закона за движение по пътищата.

Въпреки наличието на законова наредба, обаче, Общинският съвет е приел друга, посочват висшите магистрати. В мотивите на съда се посочва още, че наредбата ограничава права и добавя изисквания, които ги няма в закона или  норми на ЕС. Стеснен е и кръгът на лицата, които могат да се възползват.   

След решението на съда, което е окончателно, разрешителни за престой и паркиране на превозни средства за хора с увреждания ще се издават по старите правила в Община Бургас, заяви днес в ефира на Радио Бургас управителят на общинското предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев.

По думите му администрацията сега ще издава карти на общо основание-на всички, които имат ТЕЛК с процент над 50, което е масовият случай. Това означава, че картите на хора с увреждания ще се увеличат отново. Всякакви рестрикции за паркиране ще отпаднат на тези места. Т.нар. персонални паркоместа също ще отпаднат.

Местата пак няма да достигат и в бъдеще ще е добре да се подеме законодателна инициатива в тази посока, посочва пред Радио Бургас Рунчев.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините