BG | EN

Съдът обяви за нищожна методиката за санкции по програмата за развитие на селските райони

Къщата за гости в Сандански, заради която бившият зам.-министър Александър Манолев напусна поста си, Снимка: blagoevgrad-news.com

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите по програмата за развитие на селските райони. По тази методика досега се налагаха глобите за финансови нарушения при всички европейски проекти по програмата, в това число и скандално нашумелите къщи за гости.

Последната съдебна инстанция по делото потвърждава изводите на тричленния състав на съда, че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна. Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ не е овластен нито то Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове, посочва още в мотивите си съда. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност, се казва в съобщение на ВАС.

Тази методика на практика е най-важният документ, съдържащ всички насоки за налагане на санкции по програмата за азвитие на селските региони за периода 2007 – 2013 година. В този период са финансирани и проектите за добилите известност къщи за гости, заради които се наложи няколко висши чиновници да подадат оставките си.

От публично известната информация към момента Европейският съюз е наложил санкции на България за 11 млн. евро заради къщите за гости, а Фонд „Земеделие“ е санкционирал нарушителите с други 10 милиона лева, съобщи БНР.

Глобите за неправомерно изградени къщи за гости, както и по другите мерки, са налагани именно по тази методика. Дали обявяването й за нищожна означава, че санкциите ще останат за сметка на данъкоплатците, на този етап от Министерството на земеделието и от Фонд „Земеделие“ не коментират, допълва Националното радиото, като цитира бившия зам.-директор на ДФ „Земеделие“ Виолета Александрова. Според нея неспазването на закона в министерство на земеделието се е превърнало в практика и след съдебното решение от днес всички санкционирани могат да потърсят падане на глобите срещу тях.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините