BG | EN

Съдът обяви за недействителен резултата от изборите за общински съветници в Димитровград

Състав на Административен съд – Хасково обяви за недействителен резултата от изборите за общински съветници в община Димитровград на 29 октомври 2023 г., обявен с решение на Общинска избирателна комисия – Димитровград, съобщиха от Съдебната палата.

Съдът е констатирал нарушения на изборната процедура, които са променили изборния резултат, изразен в разпределението на мандатите за общинските съветници.

Той е установил, че повторното преброяване на бюлетините в две секции е показало наличие на разлика от три действителни гласа, които не били отразени в полза на КП „България на регионите“ в секционните протоколи.

Съответно политическата сила не е била включена в разпределението на мандатите. Тя има полагащ ѝ се мандат в Общинския съвет, се посочва в съдебното решение.

На заседанието по делото на 16 ноември се разбра, че преразпределението на мандатите в органа на местното самоуправление зависи от една спорна бюлетина, която не достига на коалицията да покрие общинската избирателна квота.

Днес от пресцентъра на съда съобщиха, че в съдебния акт е обсъден спорният момент по отношение на това дали поставеното отбелязване в една от бюлетините от СИК №260900054 навлиза в квадратчето на друга листа, както и дали това може да бъде счетено като вписване на специални символи. В тази връзка, при преглед на спорната бюлетина съдът е установил, че няма дори минимално навлизане в квадратчето на съседната листа. Излизането извън рамките на квадратчето с №45 не е основание да се приеме и наличие на вписан специален символ, т.е. в крайна сметка, магистратите са я признали за валидна. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините