BG | EN

Съдът обяви за недействителен избора на кмет в община Панагюрище

кутия с бюлетини
Илюстративна снимка: Емилия Димитрова

Изборът на кмет на община Панагюрище на балотажа, проведен на 5 ноември т.г. е недействителен.

Това постанови пазарджишкият административен съд с мотива, че са установени съществени нарушения на изборния процес, които са основание да обяви за недействителен резултата от изборите.

Цялото решение можете да видите тук.

Решението на Общинската избирателна комисия беше обжалвано от досегашния кмет на Панагюрище Никола Белишки(ГЕРБ), който загуби на втори тур с 28 гласа от Желязко Гагов(независим).

Административният съд в Добрич касира изборите за общински съветници в Каварна

С нормите на Изборния кодекс са въведени изисквания, спазването на които дава гаранция, че изборите са проведени без нарушения. В случая тези изисквания са нарушени, посочват от съда.

Предмет на жалбата бяха нарушения в 15 секции. Бюлетините от 14 комисии бяха преброени от вещи лица в Панагюрище, а от 25 СИК в Попинци бюлетините бяха преброени в съдебната зала.

С решението си Административният съд осъжда Общинска избирателна комисия – Панагюрище да заплати на Никола Белишки сумата от 990 лева, представляваща сторените в производството съдебно-деловодни разноски за възнаграждения за вещи лица.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба, пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините