Съдът не намери доказателства за изборен туризъм в чепеларското с. Забърдо

Снимка: „Отзвук“

Административният съд в Смолян отказа да касира изборите за кмет на чепеларското село Забърдо, предаде регионалното издание „Отзвук„.

Делото бе образувано по жалба на кандидата за кмет Росица Каварджиева, издигната от ДПС. Тя загуби балотажа с 9 гласа разлика от дългогодишния управник на селото Валентин Черпоков (ВМРО). Два дни след второто съдебно заседание съдия Красимира Селенова излезе с решение, с което потвърди акта на Общинската избирателна комисия (ОИК) Чепеларе и призна за недоказано оспорването на истинността на протокола на Секционната избирателна комисия (СИК) в Забърдо, допълва „Отзвук“.

От данните, изнесени по време на делото се е разбрало, че Росица Каварджиева е подала сигнал до Община Чепеларе и Районната прокуратура за „необичайни адресни регистрации“ на 62 лица. Тя изразила съмнения, че те са регистрирани единствено с цел да участват в изборите. А по време на изборния ден е извършвана груба агитация в полза на избрания кандидат, а председателят на СИК е подавала информация на кандидата Черпоков и на временно изпълняващия длъжността кмет на селото, за това кои избиратели са гласували вече.

В мотивите си съдия Селенова е посочила, че сочените твърдения на загубилата изборите Каварджиева не са доказани. При извършената проверка на списъците и приложените заявления е било установено, че 25 лица, са вписани по реда на чл.36 от Избирателния кодекс за гласуване по настоящ адрес. Същите са подали заявления в предвидения срок – 14 дни преди изборния ден, а от посочените в списъка на Каварджиева лица 31 не са гласували. Според съдебния състав, чиито мотиви цитира родопското издание, неоснователно се явява и оплакването, че при провеждане на изборите са допуснати и други нарушения, като е извършвана агитация в подкрепа на спечелилия кандидат и председателя на СИК е поддържала телефонна връзка.

Решението на Административния съд не е окончателно и подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам