BG | EN

Съдът на Европейския съюз: „Марица изток 2“ системно нарушава европейските екологични директиви и право

ТЕЦ „Марица изток 2“
Снимка: Венелина Попова

Съдът на Европейския съюз постанови днес, че България нарушава европейското екологично законодателство като позволява на държавната ТЕЦ “Марица изток 2“ да нарушава екологичните норми за серен диоксид без краен срок и без план за справяне с вредните емисии.

Това пише в съобщение до медиите „Грийнпийс-България“.

Решението на съда е взето след отправено запитване от българския Върховен административен съд c тpи въпpoca дo Cъдa нa Eвpoпeйcĸия cъюз зa тълĸyвaнe нa paзпopeдби нa двe диpeĸтиви нa EC, ĸoитo ĸoнтpoлиpaт зaмъpcявaнeтo нa въздyxa и oĸoлнaтa cpeдa.

Повод за това запитване е дело, заведено от екологичните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ в Административния съд в Стара Загора срещу решение на Изпълнителната Агенция „Околна среда“(ИАОС) от 21.12. 2018г., с което се актуализира комплексното разрешително(КР) на централата и се залага минимална степен на сероочистване от 97 процента.

Пред „За истината“ Меглена Антонова – директор на  „Грийнпийс-България“ посочва, че в Програмата за качеството на атмосферния въздух на община Гълъбово е предвидено 98,3 % на десулфоризация. Старозагорският съд обаче отказва да обсъди и да оцени значението на тази програма с аргумента, че за постигането на целите й ТЕЦ „Марица изток 2“ трябва да инвестира още 150 млн. евро. Той потвърди, че

„ТЕЦ Марица изток 2“ замърсява въздуха както в България, така и в Гърция,

но прецени, че не са необходими действия от страна на администрацията, защото замърсяването на територията на съседна държава не е „значително“. И не отмени разрешението на централата да работи безсрочно, без да спазва законовите норми за вредни емисии.

След Решението на Съда на ЕС би следвало ВАС в България да излезе със свое решение, с което да върне делото в старозагорския административен съд. А той да се произнесе по жалбата на „За земята – достъп до правосъдие“ и да върне комплексното разрешително на ТЕЦ „Марица изток 2“ за преразглеждане от ИАОС, коментира Меглена Антонова. Според нея обаче е важно да се подчертае, че не става дума за спиране на централата, каквито спекулации са възможни да се появят в публичното пространство. А за преразглеждане на решението на съда, което позволи на „ТЕЦ Марица изток 2“ да замърсява безконтролно в продължение на години. И за спазване на най-добрите налични технологии в енергетиката ни.

Според екологичната организация енергийната криза в Европа, предизвикана от войната в Украйна, е причина за огромната печалба от 762 млн.лв., реализирана от продажба на енергия през м.г. от държавната централа.

„Краткосрочният успех беше използван политически като аргумент за задължаване на служебното правителство да инициира предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за намаляването на въглеродните емисии от въглищните електроцентрали. Това позволява тецовете да работят до 2038 г., което автоматично означава блокиране на прехода към възобновяема енергия“, пише в прессъобщението на „Грийнпийс-България“.

След успокояване на цените на енергийния пазар в Европа и региона най-голямата държавна ТЕЦ у нас започна да намалява производството си, защото не може да реализира продажби на скъпия си ток. Което означава, че отново ще започне да генерира загуби и да се нуждае от помощта на държавата, за да не фалира. В дискусията за енергийни преход на страната рядко става дума за замърсяването на въздуха от дейността на въглищните централи.

Според изследване на „Грийнийс – България“ икономическите разходи, свързани с въздействията върху здравето от производството на електроенергия от въглища в България, възлизат на 11.8 млрд. евро за периода 2016 – 2020 г.

„Проблемът е огромен, защото „ТЕЦ Марица изток 2“ се намира в регион, който е вече тежко замърсен – припомняме, че Гълъбово е единственото място в Европейския съюз, където се наблюдава системно превишаване на нормите за опазване на човешкото здраве за серен диоксид, което беше потвърдено и от Съда на Европейския съюз през 2022 г.“, пише още в прессъобщението на неправителствената организация.

Дали всички тези обстоятелства ще имат тежест пред българския съд предстои да разберем. В старозагорския административен съд се води и друго дело срещу заповедта за затваряне на ТЕЦ „Брикел“ – най-старата и амортизирана централа у нас, която системно изхвърля неорганизирани вредни емисии в атмосферния въздух. Централата е обект и на разследване на Европейската прокуратура за евентуални измами с емисии на парникови квоти заедно с други тецове и топлофикации, свързвани с енергийния олигарх Христо Ковачки.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Де юре и де факто – кой ще е председател на новия Общински съвет в Стара Загора

Живко Тодоров започна четвъртия си мандат като кмет на Стара Загора с подновен и подмладен екип. Публично кметът обяви, че фрагментацията в новия общински съвет не го притеснява, защото това предполага по-голяма прозрачност и демократичност при вземането на решенията.

Борислав Сарафов бил доволен от разследването на случая „Дебора Михайлова“

„Прокуратурата тръгна лошо по това дело (за нападението над Дебора Михайлова в Стара Загора, бел. ред.), но се поправи“. Това е заявил изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов по време на неофициален разговор между прокурори от цялата страна и ресорни журналисти.

Още за новините

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Ураган и торнадо – какво сполетя Варна само за две седмици

Паднали дървета, стълбове, светофари, фасади на сгради, затиснати автомобили, блокирани хора, жертви… Един от постовете в социалните мрежи лаконично обобщава: „Градът е като след война.“. Това беше Варна на 19 ноември след урагана „Фредерик“. Предупреждението беше за вятър със сила 120 – 150 км/ч и вълни от 5-7 метра височина. Метеорологичните данни до сега са отчитали ветрове до 144 км/ч у нас, и то в планините.

Журналистическа асоциация настоява МВР да поеме отговорност за насилието над граждани и журналисти миналата седмица

Министерството на вътрешните работи дължи отговорност за насилието над граждани и журналисти по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз от 16 ноември в София, заявава в позиция от днес Асоциацията на европейските журналисти в България.