BG | EN

Съдът нареди да се отворят чувалите от всички секции в София с машинно гласуване

Илюстративна снимка: ЦИК

Административния съд – София-град разпореди чувалите с бюлетини от всички над 1500 секции с машинно гласуване в София да бъдат отворени, за да се извадят финалните отчети на хартия от машините с обобщените данни.

Решението е по делото, заведено от кандидата за столичен кмет на левицата Ваня Григорова срещу решението за избор на Васил Терзиев за кмет на София.

На този етап няма да се прави ръчно броене на бюлетините, докато не излезе резултатът от назначената днес експертиза.

От чувалите от секционните избирателни комисии, в които се е гласувало машинно, ще се извадят само бележките от машините с финалното гласуване и ако има разминавания, ще се брои повторно само в някои секции.

За конкретните нарушения, посочени от екипа на Григорова, включително преправяне на протоколи, след като вече са били качени, съдът реши, че трябва да бъде извършена комплексна техническа и икономическа експертиза.

Тя трябва да се изготви от компютърен специалист и икономист и до 1 декември, за когато е насрочено следващото заседание по делото, трябва да отговори на въпроса дали има несъответствия и колко и какви са поправките в протоколите и паметта на машините.

Освен това ще се проверява дали поправките са правени с подписите на членове на комисиите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините