BG | EN

Съдът запорира сметки и имоти на кмета на Септември и на съпругата му

Марин Рачев - кмет на община Септември, Снимка: septemvri.org
Марин Рачев, Снимка: septemvri.org

Заради иск на Антикорупционната комисия за над 9 милиона лева Пазарджишкият окръжен съд запорира сметки и имоти на кмета на община Септември Марин Рачев, на съпругата му и на свързани с тях фирми, съобщи БНР.

Претенциите на комисията са за незаконно придобито имущество, а решението се основава на шест тома доказателствен материал, част от който е и тефтерчето, открито в спалнята на Рачев при обиска в дома му през февруари миналата година. В тефтерчето били записани големи суми пари и инициали на хора. Тогава Специализираната прокуратура повдигна на Рачев обвинение за източване на общината като действащ кмет.
Цитиран от БНР, адвокат Николай Баташки от Инициативния комитет „Да спасим община Септември“, който предизвика проверките, заявява: „Продължаваме да питаме защо Министерството на финансите бездейства, след като Община Септември е във фактическа неплатежоспособност, тоест фалит, и на сайта на Министерството е посочена информация за поети задължения от над 22 милиона лева, без да е ясно за какво са тези поети задължения“.

Определението за запор на имотите и банковите сметки на кмета Рачев и кръга около него не е окончателно, но обжалването му пред Пловдивския апелативен съд не спира изпълнението му, пояснява радиото.

Наскоро Рачев получи условна присъда от 2 години и половина заради укрити данъци в големи размери за период преди да стане кмет на Септември.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините