BG | EN

Съдът задължи Фонд „Земеделие“ да даде информация за одобрените заявления за финансово подпомагане

Илюстративна снимка: pixabay.com

Върховният административен съд (ВАС) задължи Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) да предостави на Антикорупционния фонд (АКФ) достъп до документация, свързана с одобрените заявления за финансово подпомагане. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Повод за делото е станало решение от 27 октомври 2017 г., с което фонд „Земеделие“ отказва предоставяне на поискана от Антикорупционния фонд по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) заповед на изпълнителния директор на фонда за одобрение на заявление за подпомагане от 2016 г., с подписа на предишния изпълнителен директор на фонда и настоящ земеделски министър Румен Порожанов. Мотивите за отказа са, че исканата информация „нито е свързана с обществения живот в Република България, нито ще ви даде възможност да си съставите собствено мнение за дейността на ДФЗ – разплащателна агенция“.

Антикорупционнят фонд обжалва решението за отказ пред Административен съд – София-град, който потвърждава, че заявителят има право на достъп до исканата информация. Следва обжалване от ДФ „Земеделие“ пред ВАС, но с решението си от 8 май т.г. съдът окончателно даде възможност на Фонда да получи достъп до исканата информация.

„Документацията, предмет на съдебния спор, съдържа важна информация за критериите, условията и реда, по който ДФ „Земеделие“ одобрява заявления за подпомагане. Тази информация наистина е с висок обществен интерес, защото огласяването ѝ дава възможност за преценка законосъобразността на решенията на ДФЗ“, коментират от правния отдел на АКФ, цитирани от „Дневник“.

„Начинът на изразходването на публични финанси е информация, която е в състояние да формира у гражданите мнение за работата на съответната институция.“, пише в решението на Върховния административен съд, с което се дава право на АКФ да получи исканата информация.
Административният съд е приел, че ответникът е задължен субект по смисъла на чл. 3 от Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), поисканата информация е обществена по своя характер и постановеният отказ да бъде предоставена без да бъде проведена процедура за установяване наличието на основания за отказ по чл. 37, ал. 1, т. 2 от ЗДОИ се явява незаконосъобразен.

През миналата седмица настоящият земеделски министър и бивш шеф на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов бе призован на разпит от специализираната прокуратура по повод разследването за злоупотреби с еврофондове, което се води срещу бизнесмена Миню Стайков и още 7 души. Разследването започна в началото на май т.г., а Стайков бе обвинен, че е кандидатствал за субсидии по две европейски програми с фирми, регистрирани на децата на негови служители.

Земеделският министър тогава заяви пред медиите, че ако има служители на фонда, които са действали недобросъвестно, то те трябва да понесат отговорност.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините