BG | EN

Съдът задължи Столична община да мие улиците

Снимки: Фейсбук/За чист въздух

Софийски градски съд (СГС) задължи Столичната община да вземе спешни мерки срещу мръсния въздух, докато продължава делото, заведено от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, предаде lex.bg.

Делото е заведено преди 3 години, но тъй като нямало изгледи скоро да приключи, съдия Албена Ботева преценила, че е наложително да приложи привременни мерки, пояснява изданието.

Днес съдията е задължила Софийска общината да започне машинно миене на основните улици в столицата два пъти месечно от май до септември, а през останалата част от годината – веднъж месечно. По искане на съда, до две седмици общината трябва да представи план за изграждане на още велоалеи, включително от крайните квартали до центъра на града. Отделно от това, общината е задължена да обявява среднонощните нива на фини прахови частици на сайта си, на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото.

Определението на съда за наложените мерки може да бъде обжалвано от общината пред Софийския апелативен съд.

Колективният иск, подаден от „Група за чист въздух“ срещу общината цели да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София и да се установи неефективната реакция на общината в периода 2015 г. – 2017 г. Делото тръгна в съда едва тази година, а преди това трима съдии са подали отвод, двама са го прекратили, докато накрая апелативният съд е определил, че съдебен процес трябва да има и той е поет от съдия Албена Ботева.

Следващото заседание е на 11 ноември т.г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините