Съдът задължи Столичната община да публикува данни за замърсяването на въздуха и във фейсбук

Снимка: Фейсбук/За чист въздух

Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да създаде на сайта си и на страницата си във фейсбук пряк достъп до Системата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в реално време. И в момента тези данни се публикуват на сайта на общината. Според съда обаче те трябва да са по-широко достъпни.

Общината е длъжна да представя всеки месец отчет какво е било качеството на въздуха през изминалия месец, колко често улиците са били мити и в срок от 2 месеца от днес да представи план за засаждането на дървета през 2020 г.

Това са част от новите привременни мерки, които съдът наложи срещу общината, докато приключи делото срещу Столична община за мръсния въздух в София, което бе заведено от граждани и неправителствената организация „Група за чист въздух“.

В предходно свое заседание съдът задължи Общината да вземе редица мерки срещу замърсяването на въздуха като по време на днешното заседание се оказа, че част от тях не са изпълнени и съдът днес отмени някои мерки и разшири други, като прецизира определението си.

Освен публикуването на информация, общината бе задължена да представи план за засаждане на дървета през следващата година. Кметството трябва да мие улиците машинно два пъти месечно от май до септември. Ако времето позволява, от октомври до април миенето трябва да е веднъж месечно. Средно трябва да се измиват не по-малко от 10 847 дка. Графикът за миене трябва да се публикува на сайта на общината, а съдът изисква да се публикува и справка за извършеното всеки месец.
Общината трябва да представя и справка за извършените проверки на забраната за влизане на камиони и строителни машини в центъра на града, ако не отговарят на стандартите за изгорели газове.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам