Съдът задължи собственици на тютюнев склад – паметник на културата в Пловдив, да го укрепят

Снимка: „Под тепето“

Бизнесмените Георги Бранеков и Александър Николич трябва да укрепят съборения от тях тютюнев склад на ул.„Одрин” 8 в Пловдив, представляващ паметник на културата. Това е окончателното решение на Върховния административен съд, който отхвърля жалбата на собствениците на културната ценност за отмяна заповедта на кмета на Пловдив да укрепят останките на сградата, съобщи регионалното издание „Под тепето„.

Жалбоподателите Николич и Бранеков поискаха касационният съд да обяви заповедта на кмета и решението на регионалната дирекция за строителен контрол за незаконосъобразни с аргумент, че се нарушава материалния закон. Според  юристите на Общината обаче  жалбата е основателна.

В мотивите си Административен съд сочи, че от събраните по делото доказателства се установява, че сградата не само е част от ансамбъла по ул.“Иван Вазов“ и ул.“Цанко Дюстабанов“, включена в териториалния обхват на Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“, но и още през 1975 година е обявена на самостоятелен паметник на културата. Той отхвърля жалбата на собствениците като неоснователна.

Повече за решението на Административния съд тук

Главният архитект Димитър Ахрянов днес е заявил, че общината ще се опита да накара собствениците на сградата да я укрепят във възможно най-кратки срокове. В противен случай от администрацията трябва да го сторят със собствени средства, а след това да си ги потърсят от бизнесмените. Тази процедура обаче е твърде сложна и продължителна.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам