Съдът реши, че собствениците на горелите тютюневи складове в Пловдив трябва да ги укрепят и възстановят

Снимка: „Под тепето“

Собствениците на тютюневите складове в стария град на Пловдив, които горяха при пожар през , са длъжни да извършат укрепителни дейности. Решението на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е окончателно и не може да бъде обжалвано. Така четиригодишна сага с обжалвания по отношение на задължението за укрепване на изгорелите сгради – паметници на културата в града под тепетата приключи. 

Решение, което подкрепя заповедта на пловдивския кмет за възстановяването на складовете през 2018 година бе постановено и от Административен съд – Пловдив.

Делото във ВАС беше образувано по жалба на собственика на тютюневите складове Р.И.П.А. ООД срещу заповед на кмета на Пловдив, с която собствениците са задължени да извършат укрепителни дейности на пострадалите при пожар сгради. С решението си от 3 септември т.г. върховните магистрати приемат, че сградите представляват архитектурно-строителна културна ценност и са както индивидуален паметник на културата, така и са част от групов паметник на културата.

Сега общината може да издаде заповед, с която да задължи собствениците на сградата за тяхна сметка да извършат в определен срок необходимите консервационни, реставрационни и ремонтни дейности.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам