BG | EN

Съдът е върнал в ареста Иванчева и Петрова като не е спазил определени в закона процедури

Снимка: скриншот от новините на bTV в деня, когато мерките на Иванчева (вдясно) и Петрова бяха променени за броени часове

Връховният касационен съд (ВКС) откри пропуски и инцидентен случай на неправилна съдебна практика в работата на Специализирания апелативен наказателен съд (АСнС), когато той отмени решението на предишна инстанция, с което мерките за неотклонение на обвинените Десислава Иванчева и Биляна Петкова бяха променени.

По разпореждане на председателя на ВКС Лозан Панов, съдът започна проверка по работата на АСнС. Поводът бяха редица медийни публикации, за това, че в рамките на един и същи ден решението бе атакувано и съответно отменено, а Иванчева и Петрова дори не излязоха от ареста.

В доклада на ВКС се констатира, че искането за спиране на изпълнението на определението на първоинстанционния съд за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест е разгледано, без да е изпълнена процедурата по чл. 342, ал. 2 от НПК, според която в 7-дневен срок от съобщението за постъпилия частен протест подсъдимият може да направи възражение.

Върховните съдии посочват, че съдебното произнасяне на въззивната инстанция по искане за спиране на изпълнение на първоинстанционното определение предпоставя редовно образувано въззивно производство, каквото в разглеждания случай не е било налице.

От ВКС установяват още, че решението на Апелативния съд е постановено без съдебният състав да е разполагал с протокола от проведеното на 16.11.2018 г. съдебно заседание, което променя мерките за неотклонение.

Въззивният състав е разполагал единствено с т. н. „частичен“ протокол, в който са записани в работен вариант мотивите и диспозитива на решението за промяна на мерките от задържане под стража в домашен арест. „Този документ не представлява официален такъв, тъй като е бил подписан единствено от председателя на първоинстанционния съдебен състав, но не и от секретаря съгласно чл. 311, ал. 2 от НПК. В процесуалния закон въобще не е регламентирано понятие „частичен“ протокол.“

Когато въззивният съд се е произнесъл и е спрял изпълнението на решението на долната инстанция, самото решение все още не е било подписано от съдебните заседатели, т. е. изобщо не е бил налице годен съдебен акт, окончателно финализиран с подписите на членовете на съдебния състав, заключават съдиите от ВКС.

Според ВКС констатираните нарушения представляват инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

Върховните съдии препоръчват на съдилищата да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство – нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата – при образуване и администриране на делата. Те не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините