Съдът в Харманли не даде ход на делото за наводнението в с. Бисер

Наводнението в с. Бисер на 6 февруари 2012 г.
Снимка: Иван Атанасов

Районният съд в Харманли днес не даде ход на делото за наводнението в село Бисер, при което на 6 февруари 2012 година загинаха 8 души, съобщиха от Съдебната палата в Хасково. Подсъдима е бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова, а обвинението е на Районна прокуратура – Пловдив.

Съдът е взел решение за отлагането след изслушване становището на прокуратурата, защитата и представителите на наследниците на част от починалите и с оглед нередовното призоваване на две лица – наследници на един от починалите.

Според обвинителния акт, като длъжностно лице Узунова не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт.

Вменява й се още, че не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир, не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителни дейности на хидротехническото съоръжение.

Според прокуратурата, с  неизпълнението на тези задължения подсъдимата е  нарушила разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

„Разследването е изключително тежко и затова продължи толкова много време. Това, че сме внесли обвинителен акт, показва нашата позиция. Представили сме всички доказателства, които считаме, че подкрепят нашата обвинителна теза“, заяви прокурор Румяна Зайкова, цитирана от БНР.

Узунова, пък, е заявила пред съда днес, че не чувства вина и се надява обвинението към нея да не се превърне в поредната съдебна грешка.

При наводнението през 2012 година се скъса стената на язовир „Иваново“ и висока вълна заля селото като причини освен човешките жертви и разрушения на десетки жилищни и стопански имоти.

В залата присъстваха и част от наследниците на жертвите.

Съдът отложи делото за разглеждане в следващо съдебно заседание, насрочено на 23.03.2021 г. от 13.30 ч.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам