Съдът в Тополовград потвърди: Работа – само срещу „съпричастност“ към ГЕРБ

Васил Сяров (ГЕРБ) в ляво и Добрин Парнаров
Снимка: Иван Атанасов/“Сакар нюз“

Бившият председателят на Общинския съвет в Тополовград – Васил Сяров (ГЕРБ) е осигурявал работа на свои съграждани в общински и държавни структури само срещу „съпричастност“ към ГЕРБ. Това става ясно от решението на Окръжният съд в Ямбол, според което делото за клевета, което Сяров бе завел срещу общински съветник Добрин Парнаров (БСП), няма основание.

През април м.г., на заседание на съвета Парнаров прочете декларация, станала повод и за свалянето на Сяров от председателския пост. В нея той бе обвинен, че е осигурявал работа на свои съграждани срещу „съпричастност“ към ГЕРБ.

В декларацията, станала достояние на всички съветници, се казва: „Защо говорим за Апартаментгейт или Хасковогейт, като имаме и Сяровгейт. В рамките на вашето председателство вие се сдобихте с фитнес салон общинска собственост, сложихте кума си за директор на горското, шурито си за шеф на ВиК и т.н.“. Парадоксално обаче тъкмо аферата с инригантството ви придава някаква значимост на герой прави ви „важен“ поне във вашите очи, сигурно се усещате донейде по-представителен от каруцата направо Председател на Общински съвет… хората не ви вярват. Защо ли? Защото вие само се жалвате, пишете доноси, оплаквате се, сплетничите, разпореждате се със съдбата на хората“.

На базата на устни и осем писмени свидетелства Окръжният съд в Ямбол е преценил, че отправените обвинения към Васил Сяров от трибуната на Общинския съвет в Тополовград не са клевета, а общоизвестни факти. Те са установили, че „изложените в декларацията от Парнаров факти се знаят и обсъждат не само от всички граждани, но и от общинските съветници. Установено е и това, че “общоизвестен за населението на Тополовград факт е, че за започване на работа и за запазване на пост в институция, трябва от лицето-кандидат да бъде декларирана съпричастност към партия ГЕРБ“.

Установява се и това, че “тъжителят Васил Сяров не е изпълнявал в достатъчно добра степен законовите си задължения като председател на Общинския съвет в Тополовград”, както и, че “от гражданите на Тополовград се коментирало постоянно, че тъжителят Сяров подавал множество доноси и сигнали срещу кмета, които затруднявали работата на общинските служител, предвид проверките, които се инициирали по повод тези доноси и сигнали“.

С това си заключение Окръжният съд в Ямбол потвърждава присъдата, издадена преди това от Районен съд – Тополовград, а решението е окончателно.

Васил Сяров ще трябва да заплати на Добрин Парнаров направените разноски за въззивната инстанция в размер на 800 лева.

Делото бе заведено в края на миналата година, а Районният съд в Тополовград отхвърли жалбата на бившия председател на Васил Сяров. Съдът не прие доводите на тъжителя и призна обвиняемия за невиновен, като отхвърли и исковете за обезщетение на Васил Сяров. Те са на обща стойност 50 000 лв., плюс законната лихва до момента на изплащането му.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам