BG | EN

Съдът в Страсбург: Правителството да осигури подслон на ромите от Войводиново

Снимка: БХК/www.bghelsinki.org

Европейският съд по правата на човека в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят алтернативно настаняване на част от ромите в пловдивското село Войводиново, които бяха принудени да напуснат домовете си на 6 януари т.г. По информация на
Българският хелзинкски комитет (БХК), мярката касае 16 души, повечето от които деца.

Европейският съд по правата на човека даде приоритет на жалбата на общо 55 души, съобщиха от Българския хелзингски комитет, който осигурява правна помощ на ромите с незаконни къщи в пловдивското село.

Определените на българското правителство мерки от Съда са в три посоки, съобщава БХК:

  1. да предприеме необходимото за алтернативно настаняване на жалбоподателите, като гарантира, че тези от тях, които са деца, няма да бъдат излагани на условия, които са нечовешки/унизителни в нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека;

  2. да предприеме мерки за разглеждане на техните молби за общински жилища, които те са подали в средата на февруари до кмета на община Марица, област Пловдив, но на които не са получили отговор досега, въпреки че с искането им са сезирани също областният управител на Пловдив и министърът на труда и социалната политика;

  3. да информира съда по най-бърз начин за изпълнението на тези мерки.

В случай, че правителството не изпълни тези мерки, Съдът ще намери нарушение на чл. 34 от Конвенцията за правата на човека, посочват още от БХК.

От Българския хелзинкски комитет допълват, че по отношение на останалите 39 жалбоподатели по делото, Съдът не е указал привременни мерки, но дава приоритет на жалбата, което означава, че тя скоро ще бъде комуникирана на българското правителство.

От прессъобщението на БХК става ясно, че сред жалбоподателите е и семейството на братята Борис, на 17 години и Асен, на 21, Пакетови, които получиха условни присъди за побоя над 33-годишния военнослужещ Валентин Димов на Богоявление и предизвикаха напрежение между българи и роми в селото, пише пловдивското издание „Под тепето“.

Стигна се и до намесата на местната власт и събаряне на незаконни постройки, а на заседание на общинския съвет на пловивската община Марица през февруари месец т.г. беше взето решение изгонените роми да бъдат настанени в общински жилища в пловдивския квартал „Столипиново“.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините