Съдът в Смолян потвърди изборните резултати в Неделино

Смолянският административен съд потвърди решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в родопската община Неделино за избора на общински съветници, предаде регионалното издание „Отзвук„.

Делото за изборните резултати е образувано по жалба на кандидатът за общински съветник Митко Кавармов от Неделино. Той е обжалвал отразените преференции в протокола на секция № 2011800003 в Неделино, в която гласувал самият той и негови близки. В протокола при преброяването обаче не му е отчетена нито една преференция и е отразен нулев резултат.

Митко Кавърмов е бил втори в листата на „Демократична България – Обединение“. В протокола на Общинската избирателна комисия е отразено, че има 31 преференции. Водачът на листата на партията Борислав Беширов е с 226 преференциални гласа, третият – Ружо Младенов е със 165, а последният Асен Белев – 117.

Митко Кавърмов е втори в листата на „Демократична България – Обединение“. От протокола на СИК се вижда, че той е получил „0“ преференции.
Снимка: „Отзвук“

По време на делото са били разгледани протоколите на Общинската избирателна комисия и на спорната Секционна избирателна комисия (СИК) и в тях не са били отразени оплаквания за извършени нарушения в изборния ден – невярно разпределение на преференции, които опорочават действителната воля на част от гласоподавателите. В показанията си пред съда председателя на СИК посочва, че не е имало сигнали, жалби, спорове между членовете на комисията, а избирателната активност била висока, пояснява изданието.

Така съдът е намерил за неоснователно искането за повторно преброяване на недействителните гласове. Според съдията, от протокола на СИК е станало ясно, че изборният резултат не е бил поставен под съмнение и нито един член не е подписал секционния протокол с възражение, забележки или с особено мнение.

Съдебното решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам