BG | EN

Съдът в Смолян постанови три години затвор за шофьора, прегазил с 90 км/час дете на тротоара

Десетки жители на Златоград се събраха след катастрофата и поднесоха цветя на мястото, където бе блъснат Митко. Снимка: Архив „Отзвук“

Смолянският окръжен съд осъди на три години затвор при първоначален общ режим 57-годишният Любен У., който преди две години прегази 13-годишно момче на тротоара. Делото се разгледа по съкратеното съдебно следствие.  Подсъдимият мъж бе лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години.

Окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов, който е наблюдаващ делото, настоя за реална присъда от пет години. Защитата пък поиска налагане на условно наказание.

„Най-вероятно няма да протестирам присъдата“, каза за „За истината“ след делото прокурор Деянов.

Мъжът е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост. Катастрофата стана на 31 юли 2018 г. на ул. „България“ в Златоград, до хотел „Александър“. Пред погледа на майката, бащата и лелята на детето микробус „Пежо Боксер“ удари 13-годишното момче на тротоара.

Тялото на Митко изхвърчало на 4 метра и паднало в тревата. Преди удара шофьорът съборил един от знаците, а след това се врязал и в предпазната ограда на тротоара. Микробусът спрял на 150 метра. Километражът засякъл на 90 км/час, и оборотомерът –на 6 000 об/мин. Ограничението в участъка, където има и надигната пешеходна пътека, е 40 км/час. По-късно и вещите лица по назначената автотехническа експертиза установили, че микробусът се е движел с около и над 90 км/час.

Малкият Митко починал на път за болницата.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините