BG | EN

Съдът в Добрич освободи Желяз Андреев с мярка „подписка“

 

Желяз Андреев при влизане в съдебната зала днес
Снимка: „За истината“

Окръжният съд в Добрич постанови мярка за неотклонение „подписка“ в 60 дневен срок на Желяз Андреев, чието екстрадиране бе поискано от Съединените щати. Решението на съда може да се обжалва в тридневен срок. Предстои насрочване на дата за делото по искането за екстрадиция.

Според мотивите на съда обвинението не е посочило действащия на територията на ЕС и България ограничителен режим за доставка в Сирия на стоките, предмет на посочените сделки. Освен това „работата на Андреев във въпросната българска фирма е имала изцяло обслужващ – технически характер, поради което с действията си лицето не е могло да предизвика каквато и да било част от инкриминирания престъпен резултат“

В мотивите за определне на мярка за неотклонение „подписка“ е записано още, че за период от почти две години не е била използвана нито една международно призната нерепресивна мярка за издирване и уведомяване на Андреев за започналото наказателно преследване. Тези обстоятелства дават достатъчно основание да се приеме, че в случая липсва неотложност, която да мотивира задържането на Желяз Андреев под стража, както е посочено в договора между България и САЩ.

Пак според мотивите на съда опасността Андреев да се укрие или да извърши престъпление до депозиране на искането за екстрадиция е изключително ниска. Разбирайки за предприетото от полицейските органи издирване, той доброволно и без да е бил призован Андреев се е явил лично в Първо РУП-Добрич, за да окаже съдействие по случая“. Освен това задържането му под стража би довело до напълно неоправдано ограничаване на гражданските му права.

Радостта на роднините на Желяз Андреев при произнасяне на решението за налагане на най-леката мярка за неотклонение – подписка.
Снимка: „За истината“

Андреев е търсен от САЩ във връзка с разследване на властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях – Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев, са българи.

Пред съдебния състав днес представителят на прокуратурата заяви, че в искането за екстрадиция от Америка има всички нужни основания. Престъпленията, за които американските власти преследват Андреев, са престъпления и според българския Наказателен кодекс, посочиха от прокуратурата.

Според защитата на 29-годишния мъж няма основания той да бъде задържан под стража. След като българската полиция го е потърсила, той се е явил още на следващия ден. Андреев не е опитал да се укрие когато фирмата, за която е работил, е влязла в американския черен списък. Започнал е работа на ново място и е имал адресна регистрация в София. Адвокатите на Андреев поискаха да му бъде наложена най-леката мярка за неотклонение – подписка.

Петимата българи са работили в кол-център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност. За случая се чу през март 2017 г., когато прокуратурата в Маями задържа братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан.

Съдебният състав днес реши, че обект на ембарго са били стоки с военно или двойно предназначение, а продаваното от фирмата, в която е работил Андреев, е било за цивилната авиация. Освен това Андреев се е явил веднага, след като го е потърсила българската полиция, и не се е укривал от властите. Друг аргумент на съда бе, че за двете години от закриване на фирмата досега американските власти не са го търсили нито веднъж. Съдът обясни още, че контрабандата – едно от обвиненията на Андреев (другото е за измама), е физическо пренасяне на стоки през граница в нарушение на митническите закони, а той е работил от офис само документално по продажбите.

„По принцип България няма ангажимент да предава свои граждани за съдене в други държави, но специално в договора със САЩ страната ни е поела такъв ангажимент, нещо за което вероятно би могло да се разсъждава“. Toвa заяви омбудсманът Мая Манолова пред Би Ти Ви по-рано днес в коментар на темата. Договорът със САЩ е ратифициран през 2008 г. и е влязъл в сила от 2009 г.

За утре вечер са насрочени протести срещу искането за екстрадирането на Желяз Андреев пред Съдебните палати в Добрич и София.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините