BG | EN

Съдия по вписванията в Харманли е уволнена дисциплинарно за конфликт на интереси

Уволненият съдия по вписванията Таня Станкова
Снимка: Иван Атанасов/“Сакарнюз“

След проверка на Инспектората на Министерството на правосъдието съдията по вписванията в Хасково Таня Станкова е уволнена дисциплинарно заради участието си в търговски дружества в нарушение на закона.

Таня Станкова е дъщеря на хасковския депутат от ГЕРБ Георги Станков, който на Парламентарни избори през 2021 година бе шампион по получени преференции.

Проверката е обхващала съдържанието на подадените от Станкова декларации по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Полцията в Харманли разследва сигнал за фалшива диплома на съдия от Районния съд – тук.

От Министерството на правосъдието са съобщили за изданието „Сакарнюз“, че през ноември 2021 г. срещу Станкова е образувано дисциплинарно производство „за нарушения, представляващи виновно неизпълнение на служебните задължения“.

След назначението си през ноември 2019 г. на длъжността „Съдия по вписванията“ Станкова е трябвало в едномесечен срок да предприеме необходимите действия за излизане от търговските дружества, в които е участвала.

Дружество получи без търг право на ползване на 1800 кв.м. общински терен в Харманли за 35 години – тук.

През декември същата година тя е предприела действия за заличаване на факта, че е физическо лице – едноличен търговец, под името ЕТ „Стилиян – Таня Кацарова“. Тя обаче е имала участие и в дружество „СГ 1116“ ЕООД. Излязла е от него две години след назначаването си на държавната длъжност „съдия по вписванията“.

Докладът на ръководителя на Инспектората е изпратен до Окръжна прокуратура – Хасково, но от там няма информация дали са предприели някакви действия по случая.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините