BG | EN

Съдия от Районен съд – Видин е осъдена за престъпление по служба

Снимка: пресцентър – прокуратура

Съдия от Районен съд – Видин е осъдена на 6 месеца условно за престъпление по служба.

По обвинителен акт на прокурор от Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП, Софийски градски съд е признал за виновна  Анелия Рашева  –  съдия в Районен съд – Видин, в това, че в периода от 20.03.2009 г. до 27.04.2009 г. в гр.Видин в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – съдия в Районен съд – гр. Видин, е нарушила служебните си задължения, като от деянието са настъпили значителни вредни последици, изразяващи се в увреждане на законосъобразното и нормалното протичане на съдопроизводството, сериозно накърняване на авторитета на съда и намаляване на доверието на обществото във функционирането на съдебната система. Това посочва в съобщение от днес пресцентърът на прокуратурата.

Съдът е наложил на Рашева наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от три години.

В съобщението се казва, че Съдия Рашева, в нарушение на служебните си задължения за случайния избор е взела за разглеждане и решаване като съдия-докладчик искова молба, която съгласно програмата за случаен избор е била разпределена на друг съдия – съдия-докладчик Даниел Димитров при РС- гр. Видин.

Ищец по молбата бил близък приятел на съдия Рашева, който преди това споделил с нея, че има да получава дадени от него пари на заем в размер на 1000 лева от друго лице, но при консултация с адвокати разбрал, че вземането му било погасено по давност. Съдия Рашева  предложила на приятеля си да му помогне, като започнала да му дава консултации за отправяне на нотариална покана, а в последствие и за изготвяне на искова молба до Районен съд – Видин. Обещала на приятеля си и да реши лично делото. По изготвена по указания на съдия Рашева искова молба било образувано гр.д. № 484/2009 г. по описа на РС-гр.Видин. В нарушение на закона Рашева взела исковата молба, подменила протокола за случайно разпределение на делото и започнала да го разглежда. В периода на висящност на производството, синът на ответника по делото се разплатил с приятеля на Рашева, който поради това подал молба за прекратяване на производството и Рашева го прекратила.

Целта на подсъдимата съдия Рашева е била да се облагодетелства приятеля й с 1000 лева, което и постигнала, извършвайки престъпление по служба, допълват от прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините