BG | EN

Съдия от Раднево получи условна присъда за престъпление по служба

Снимка: пресцентър прокуратура

Софийския апелативен съд потвърди осъдителната присъда на Софийски градски съд спрямо съдия в Районен съд – Раднево, с която тя е призната за виновна за съставяне на официален документ с невярно съдържание в кръга на службата си, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Според държавното обвинение, през м. март 2017 г. подсъдимата била определена за съдия-докладчик по дело, образувано въз основа на направено предложение за прекратяване на принудителни медицински мерки. Те било постановени спрямо освидетелстваното лице С.Б., което имало 64 хоспитализации в психиатрично лечебно заведение.

В качеството си на съдия, подсъдимата допуснала редица съществени нарушения на процесуалните правила, в това число не снела самоличността на явилите се лица, не взела становището на страните по хода на делото, не прочела доказателствата по делото и др. Без да обяви съдебното следствие за приключено или да даде ход на съдебните прения, подсъдимата се обърнала към освидетелстваната жена като й казала: „Пускам те да си отиваш вкъщи“.

Заседанието продължило около пет минути, като съдията освободила участващите в него без да постанови съдебен акт – определение, с което да прекрати, замени или продължи принудителните медицински мерки спрямо С.Б.

На следващия ден съдията изготвила и подписала протокол от проведеното съдебно заседание и го оставила на бюрото на съдебния секретар за подпис и предаване в деловодството на съда. При прегледа на документа служителката установила, че съдържанието му не отговоря на действителното случилото се в хода на провеждане на съдебното заседание по делото. Това я мотивирало да не полага подписа си върху него и след прослушване на звукозаписа изготвила протокол, поставила му номер и предала делото в деловодството на съда с два протокола. За случая бил уведомен председателят на Районен съд – Раднево, който изискал доклад от служителите.

В законоустановения срок от страна на Районна прокуратура – Раднево бил подаден протест срещу прекратяването на принудителното лечение на освидетелстваното лице, поради допуснати съществени процесуални нарушения по делото.

Във връзка с постъпилия протест, председателят на Районен съд – Раднево подал сигнал до Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Впоследствие било образувано наказателно производство срещу съдията.

За извършено престъпление на подсъдимата е наложено наказание от една година „Лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

Решението на САС подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините