BG | EN

Съдия Методи Лалов огласи опит за натиск по дело от високопоставен политик от ГЕРБ

Методи Лалов
Снимка: Скрийншот от BiT

Бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов е обявил, че през 2015 г. спрямо него е упражнен опит за натиск по хода на конкретно дело от високопоставен политик от ГЕРБ, съобщава „Свободна Европа„.

Магистратът не споменава името на въпросния представител на управляващата партия. Електронното издание „Медиапул“ обаче разполага с жалба по въпросното дело, която е подадена до съда от бившия депутат и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов.

По думите на Лалов пред медията въпросната среща е осъществена по времето, когато съдията е оглавявал СРС. Той разказва, че с политика го е свързал бивш върховен съдия и настоящ член на Конституционния съд.

„Съгласих се на срещата, тъй като решаването на проблемите на съда, свързани с натовареността неминуемо минават и през промени в законите. На другия ден депутатът дойде при мен в съдебната сграда. Попитах го дали има проблем, или посещението му е за нещо хубаво за съда. За съжаление, нерядко в съда има проблеми със забавени дела. Очаквах или да поиска нещо нередно, или да говорим за законодателни промени, които ще облекчат работата на районния съд. Политикът обаче от вратата каза, че има изпълнително дело срещу партията, на която е член. И че ще бъде добре да се забави развитието му, за да не се разчуе за него. Обясни ми, че става дума за около 24 000 лева (12 000 евро), които политическата партия не е платила за наем на сграда в подножието на Витоша. Обяснено ми бе, че е имало е забавяне на наема и партията е осъдена да плати, за което е издаден изпълнителен лист. Депутатът поиска, ако може това дело да не бъде движено, защото ако се чуе в предизборна обстановка, че партията дължи пари, това ще е доста неприятно. Аз го попитах защо идва да ми каже това. Отговори, че е дошъл да ме информира. Казах му, че след като дължат пари и са осъдени, трябва да платят“, казва съдия Лалов.

Депутатът му отговорил, че се съмнява, че има нещо нередно по делото, тъй като било решено твърде бързо. Лалов предварително бил информиран за казуса от разгледалия го негов колега Стефан Шекерджийски, който бил възмутен от подадена от Данаил Кирилов жалба.

„Съдия Шекерджийски е известен като един от съдиите в Софийския районен съд, които работят изключително отдадено и бързо. Казах на депутата, че съдията просто си върши работата бързо и е известен с това. Припомних му, че партията взима милиони държавна субсидия, с които няма никакъв проблем да плати. Благодарих му за новата сграда на съда, която получихме със съдействието на правителството на ГЕРБ, но която получихме в изпълнение на задълженото на изпълнителната власт да обезпечава съдебната власт със сгради. Накрая на срещата казах: „Ако мислите, че сте си купили съд чрез мен заради една сграда или нещо друго, много се лъжете“. Видях, че депутатът не остана никак доволен. Попитах го дали има още нещо. Каза, че няма. После си тръгна“, разказва още магистратът.

По думите му “тази история е класически пример за двойния стандарт в отношението към правосъдието“. „Оплакват се от забавено правосъдие, а после идват да търсят забавяне. Подозирам, че депутатът се опитваше да оправи някаква собствена грешка, но това е само мое предположение. Предполагам, че той се страхуваше да не се разчуе заради себе си, а не заради политическата партия, от която е част. По-страшното е, че депутат, който трябва да създава правила, чрез които се осигурява общественото добруване, си позволи да поиска съдебната власт да работи не по правилата, а в лична изгода”, допълва Методи Лалов.

Преди три седмици той разказа, че е бил избран за титулярен председател на СРС след среща с тогавашния шеф на Върховния административен съд Георги Колев. По време на разговора се появил и „корпулентен“ български политик, който по неофициална информация на Свободна Европа е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Съюзът на съдиите в България поиска Висшият съдебен съвет да извърши проверка по този случай.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

Още от автора

Два лева на час ще струва паркирането в синята зона на Монтана

Общинските съветници одобриха Наредба за реда на престоя и паркирането на пътни превозни средства на територията на град Монтана.

До 15 май бизнесът може да кандидатства с проекти за изграждане на фотоволтаични системи

Процедурата е насочена към фирми, регистрирани по търговския закон, като фокусът е върху производствените предприятия, но са допустими и такива от сферата на услугите.

Двама души от Бурковица са арестувани за купуване на гласове

Баща и син от Берковица са арестувани при акция на полицията за противодействие на битовата престъпност и купения вот, проведена вчера в целия регион Монтана.

Още разследвания

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова.

Над 4 млрд. лв. пътни неволи

Държавната компания „Автомагистрали“ получи договори за пътища за над 4 млрд. лв. за под две години без публична дискусия по темата и без да се гарантира по-ефективно и бързо строителство.

Чистка по сталински в земеделската служба в Силистра след разследване на „За истината“ и телевизионен репортаж

След разследване на "За истината" и последвал репортаж на Би Ти Ви, разкриващ нарушенията и при провеждане на търгове за отдаване на земи от Държавен поземлен фонд,  директорът на  Областна дирекция земеделие в Силистра Гинка Катева, която уж беше назначена временно, набързо е уволнила трима дългогодишни служители.