Съдията по делото за апорта на варненските акции в „Пълдин туринвест“ си направи самоотвод

Снимка: Фейсбук/Международен Панаир Пловдив

Съдията докладчик по делото за акциите на община Пловдив срещу апорта на акциите на Варна в „Пълдин туринвест“ Александър Стойчев си направи самоотвод, съобщиха от Окръжен съд – Пловдив.

В началото на месеца съветниците от Демократична България в пловдивския общински съвет настояха кметът да поиска отвод на съдията, припомня регионалното издание „Под тепето„. Изданието уточнява, че повод за това стана публикация на сайта Бърд със заглавие „Случайността прати Пловдивския панаир при неслучаен съдия“, в която се разкрива, че делото с искане за отмяна на решенията на Общото събрание на акционерите, приели апорта на варненските акции в доминираното от Георги Гергов дружество „Пълдин Туринвест“ е разпределено на същия съдия, който се е занимавал с бизнесмена и Панаира през 2006 г.

Въпреки протестите: Акциите на Община Варна от Международен панаир – Пловдив бяха придобити от „Пълдин туринвест“ – тук

В мотивите си за самоотвода съдия Стойчев се позова на точно на тиражираните публично съмнения, че не е безпристрастен, защото през 2006-та година е подписал решението, с което Георги Гергов апортира имоти в Международния панаир и става мажоритарен собственик на панаира.

Съветниците от ГЕРБ-СДС във Варна подариха Пловдивския панаир на Георги Гергов – тук

От решението на Окръжния съд за отвода научаваме още, че в отговор на нападките срещу него съдия Стойчев разказал дзен притча за японски мъдрец, който макар и несправедливо набеден и оттритнат от съселяните си, простил и проявил смирение с мислълта, че се ръководи от общото благо.

ВАС отсъди в полза на Гергов за варненските акции в „Пловдивски панаир“ – тук

От съда уточняват, че по принцип етичното поведение на магистрата изключва възможността да се отговаря на подобен род обвинения чрез средствата за масово осведомяване и че съдията говори, чрез своите актове, но в случая нападките са били твърде лични.

Определението е окончателно и делото ще бъде докладвано на зам.-председателя на Окръжен съд – Пловдив за определяне на нов докладчик. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам