BG | EN

Съдията по делото „Дебора Михайлова“ е сменен след като върна обвинителния акт заради „съществени процесуални нарушения“

При старта на делото на 14 февруари т.г. журналистите бяха допуснати в залата само в началото
Снимка: Венелина Попова

Делото срещу Георги Георгиев, обвинен за нападението над 18 годишната ученичка от Стара Загора Дебора Михайлова, е насрочено на 27 март в Пловдивския районен съд.Само че този път с нов съдия от XVII наказателен състав – Зорница Вангелова.

На 13 март „За истината“ изпрати въпрос към председателя на Районен съд Пловдив с какви мотиви е сменен съдия-докладчикът по делото. Седмица по-късно получихме отговор по имейл, подписан от Иван Бекяров, изпълняващ функцията на председател на съда. В него пише следното:

„правилата за разпределение на делата не предвиждат смяна на докладчика в посочената хипотеза и такава не е извършена“.

Делото бе преразпределено в Пловдивския районен съд след като всички съдии от Районния съд в Стара Загора си направиха отводи. „За истината“ разполага с двете разпореждания по делото, от които е видно, че отговорът от Пловдивския районен съд не отговаря на истината.

Съдия в първото разпоредително заседание по делото в Пловдивския районен съд е Десислава Порязова.

Разпореждането вижте тук:

То се проведе на 14 февруари т.г. при закрити врата, въпреки протеста на журналисти от регионални и централни медии.

Съдията му даде ход и без присъствието на редовно призования представител на прокуратурата от Пловдив. На заседанието пострадалата Дебора Михайлова беше конституирана като частен обвинител, но съдът отхвърли предявения от нея граждански иск в размер на 200 хил. лв., както и искането за промяна на мярката за неотклонение на обвиняемия Георги Георгиев, който е в ареста от девет месеца.

В същото заседание съдия Порязова върна обвинителния акт на Районната прокуратура за отстраняването на допуснати „съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство“.

Тогава от Районната прокуратура в Стара Загора протестираха решението на Районния съд в Пловдив пред Окръжния съд в града и горната инстанция го потвърди. То е окончателно и не подложи на обжалване и протест. С него беше потвърдена и мярката за неотклонение на обвиняемия Георгиев. 

Второто разпореждане за делото е вече на съдия Зорница Вангелова, а в него тя е подчертала, че е заместващ съдията-докладчик, понятие нищожно от правна гледна точка, твърдят юристи. 

Разпореждането може да се изтегли тук:

С него тя насрочва заседанието на 27 март от 13,30 ч., а в разпореждането е записано, че освен всички останали призовани, трябва да присъства и представител на Районната прокуратура в Пловдив. Съдия Вангелова уведомява всички конституирани по делото, че съгласно чл.248, ал.3 в съдебно заседание на първоинстанционния, въззивния и касационния съд не могат да се правят възражения за допуснати нарушения на процесуалните правила според Наказателно – процесуалния кодекс, които не са били поставени на обсъждане в разпоредителното заседание, включително по почин на съдията – докладчик, или които са приети за несъществени.

В запитването си до председателя на Районния съд в Пловдив „За истината“ постави и въпроса защо заседанието по дело с такъв висок обществен интерес беше закрито за медиите. А отговорът гласи, че

Разглеждането на делата с ограничаване на принципа на публичност е изцяло и единствено в правомощията на съдията докладчик като е недопустима намесата на административния ръководител, тъй като би представлявало нарушение в независимостта на съдебния състав, разглеждащ делото“.

В разпореждането на съдия Вангелова е записано, че освен всички останали въпроси, ще бъдат разгледани и тези налице ли са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, както и разглеждането на делото при закрити врата.

Председателят на Районният съд в Пловдив трябва да обясни на основание на кой текст от Наказателно – процесуалния кодекс е сменен докладчикът по делото и да посочи мотивите за тази промяна.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините