BG | EN

Съдебно-статистическа експертиза назначи съдът в Добрич заради драстични разминавания в протоколите от изборите в община Каварна

Бус докара в съда чувалите с бюлетините от изборите за общински съвет в Каварна, проведени на 29 октомври.
Снимка: Про Нюз Добрич

Изготвяне на съдебно-статистическа експертиза назначи Административният съд в Добрич в рамките на делото, заведено по жалби срещу решението на Общинската избирателна комисия(ОИК) в Каварна за избора на общински съветници на местните избори през м. октомври.

Причината е в установени драстични разминавания между числата от протоколите и извършеното в съда повторно преброяване на бюлетините.

След произнасяне на вещото лице съдът ще вземе решение дали да предаде събраните данни на прокуратурата. 

В рамките на четири открити заседания в Административен съд – Добрич бяха преброени наново бюлетините за избор на общински съветници от всичките 30 секции в община Каварна.

Повечето от чувалите, предоставени на съда, са били с разкъсани ленти на Секционните избирателни комисии (СИК), а пликовете с бюлетините в тях с нарушени опаковки.

Разминаванията, установени след повторното преброяване на бюлетините с посочените в протоколите данни, са драстични, посочва съдия Красимира Иванова, цитирана от „Добрич онлайн„. Разглеждането по делото за избор на общински съветници е било изключително затруднено, като намерените задрасквания, картинки, подписи, драскулки и други знаци в бюлетините съдия Иванова среща за първи път в практиката си, допълва изданието.

В действителните бюлетини са открити много недействителни и обратно.

Вещото лице трябва да отрази дали те ще повлияят на крайния резултат като бройки мандати и като общинска избирателна квота. 

Според адвокат Диана Далакманска, която представлява в съдебната зала Местната коалиция „Българска прогресивна линия“, вотът на избирателите в Община Каварна е бил опорочен, но това може да установи единствено прокуратурата. По думите й зачертаванията, допълнителните картинки, чертички и др. в бюлетините са били направени с химикал с различно мастило и са резултат от външна намеса.

Следващото заседание на Административния съд Добрич е насрочено за 22 ноември.

Тогава ще бъде представен и докладът на вещото лице, изготвило съдебно-статистическата експертиза.

В Административен съд – Добрич са образувани още три дела срещу изборни резултати.

По жалба против Решение на ОИК – Генерал Тошево за избор на общински съветници, подадена от кандидат за общински съветник е образувано дело, по което е насрочено открито заседание на 15.11.2023 г.

По жалба на кандидат за кмет на Община град Добрич, издигнат от ПП ГЕРБ срещу Решение на ОИК – Добрич е образувано дело, е насрочено открито заседание за 17.11.2023 г.

По жалба срещу Решение на ОИК – Балчик на кандидат за кмет на кметство – с. Змеево, общ. Балчик, издигнат от ПП ГЕРБ, е образувано дело, по което заседание е насрочено за 16.11.2023 г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините