Съдебно решение променя разпределението на мандатите в ОбС Петрич

Снимка: Административен съд – Благоевград

Разпределението на мандатите между партиите и коалициите в Общински съвет – Петрич трябва да бъде променено, според решение на Административния съд в Благоевград от 21 януари 2020 г., оповестено на страницата на съда вчера С решението си съдът обявява частична недействителност на избора на Общински съвет – Петрич и връща изборните книжа на Общинска избирателна комисия – Петрич с указания за обявяване на действителните резултати. Решението на Административен съд – Благоевград подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Делото се води по жалби на шест кандидати за общински съветници, оспорващи решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Петрич за резултатите от избора на съветници на последния местен вот.

Съдът е постановил решението си след проверка в съдебна зала на изборните книжа в общо единадесет секции в община Петрич и извършена съдебно-математическа експертиза. Математическите изчисления са били направени като към сумата от протокола на ОИК, отразяваща брой действителни бюлетини за общински съветници общо 24 107 бр., се прибави сумата от 138 бр. бюлетини, открити и счетени за действителни при проверка на изборните книжа в съдебна зала. Експертът математик пресметнал, че се променя избирателна квота от 731 гласове на 735 гласове.

Доц. Китанов стига до извода, че се променя и разпределението на мандатите между партиите и коалициите в ОбС Петрич. При преразпределението на мандатите между партиите и коалициите, при експертизата са отчетени 17 бр. бюлетини за ПП „ВМРО – БНД“, 1 бр. за МК „Никола Петков“; 3 бр. за ПП „Българска Нова Демокрация“; 3 бр. за „Воля“; 63 бр. за ПП „Съюз на демократичните сили“; 1 бр. за МК „АБВ /БДЦ/; 38 бр. за ПП ГЕРБ; 1 бр. за Коалиция „Ние, Гражданите“ и 11 бр. за Движение „ЗАЕДНО за промяна“.

С новите данни, според експертизата, ПП „СДС“ получава два мандата вместо определения с оспореното решение на ОИК Петрич един, а МК „АБВ /БДЦ/“ вместо определените два мандата получава един.

Промяна има и при представителството на ПП ВМРО в Общински съвет Петрич. Кандидатът за общински съветник от ПП „ВМРО“ Иван Стоилков е получил повече преференции /182 бр./ от избрания за съветник Георги Стоилков /получил 176 преференции/, поради което за избран следва да бъде обявен Иван Стоилков вместо посочения за избран в решението на ОИК Георги Стоилков, пише още в съобщението на Административен съд – Благоевград.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам