Съдебният съвет отново отложи дебата за отстраняването на Гешев (допълнена)

Снимка: скрийншот от видео на живо

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС), който днес се събра за пореден път по исканията на двама министри на правосъдието за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, отново отложи разглеждането на въпроса по същество.

Заседанието започна с предложение на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, който поиска отлагане на разглеждането на въпроса по същество, тъй като в момента има висящо дело пред Върховния административен съд. То е заведено по жалбата на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, която обжалва отказа на ВСС да допусне до разглеждане всички основания, които е посочила в искането си за отстраняване на Гешев.

Единодушно със 17 гласа „за“ ВСС отложи разглеждането на въпроса като прие да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд и след това министър Надежда Йорданова да свика заседание на пленума.

Така за пореден път висшите магистрати се събраха на среща, от която не произлезе решение по исканията на двама министри на правосъдието.

Искането на бившият министър на правосъдието Янаки Стоилов към Висшия съдебен съвет (ВСС) да започне процедура за уволнение на главния прокурор Иван Гешев е отпреди близо година.

По-късно днес от гражданско движение БОЕЦ обявиха, че внасят във Висшия съдебен съвет искане за оставката на главния прокурор, подписано от 10 хиляди души. Две хиляди подписа са събрани по електронен път.

Пред БНР Анжела Адамова от БОЕЦ казва: „Да входираме тази подписка – тя е известна на г-жа Лаура Кьовеши (ръководител на Европейската прокуратура – б.р.) и има копие. Очакваме от Висшия съдебен съвет да ни даде отговор тази подписка ще я вземе ли предвид в следващото заседание, което предстои. Искаме да я вземе предвид. Да знае, че гражданите са събрали толкова много подписи. Ако продължим да събираме подписи – референдум, знаете, че прагът е 50 000“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам