BG | EN

Съдебният съвет откри втора процедура по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев

Снимка от заседанието на ВСС: скрийншот от видео

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно откри втора процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

То бе поискано от четирима членове на съвета и бе провокирано от изказване на главния прокурор Иван Гешев на пресконференция на 15 май в Съдебната палата, на която той заяви „Време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен“ малко след като скъса показно оставката си.

Според магистратите, с тези свои изказвания Гешев е нарушил етичния кодекс, уронил е престижа на съдебната власт, което е основание да бъде предсрочно освободен.

Главния прокурор, обаче видя зад това искане опити за овладяване на съдебната власт. На няколко пъти в изказването си той спомена партия ГЕРБ, лидера на партията, включително и че интерес от това, което се случва, имат хора, които искат да се възползват да напълнят чекмеджетата си.

В края на миналата седмица Гешев внесе своето становище във ВСС, в което твърди, че използването на израза „политически боклук“ е изразяване на лично мнение, на което има право. Освен това посочва, че в изказването си не визира никого конкретно и твърди, че не е нарушил етичния кодекс.

Срещу главния прокурор вече има една открита процедура за отстраняване, която започна по искане на шестима членове на прокурорската колегия. Като причина за нея бяха осочени твърденията на директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов, че Гешев пряко се е месил в разследването на взрива до автомобил от кортежа му на 1 май, като лично е разпоредил на огледа да присъства израелски експерт.

Иван Гешев сезира Конституционния съд, поставяйки под съмнение легитимността на Висшия съдебен съвет заради изтеклите мандати на членовете на съвета.

„Дневник“ проследи хронологията по случая с искането на оставката на Иван Гешев от членове на ВСС. Може да я видите тук

Предстои да се насрочи дата, на която ще се обсъжда искането за отстраняването на главния прокурор по същество.

Възможно е да бъдат обединени и двете искания и да се гледат в едно заседание.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините