Съдебен заседател от Шумен се оказа издирван с европейска заповед за арест за кражби в Италия

Снимка: Окръжен съд – Шумен

Съдебен заседател от Шумен се оказа издирван с европейска заповед за арест за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта в Италия. Симеон П. (23 г.) е задържан на 2 юни за срок до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Шумен заради издадена от съда в италианския град Лоди заповед за арест.

Едва след задържането му в полицията се установило, че 23-годишният мъж е съдебен заседател, за което прокуратурата незабавно е уведомила ръководството на съда, съобщават от Апелативна прокуратура. Престъплението, за което съдът в италианския град издирва българина, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и по българския Наказателен кодекс.

Окръжната прокуратура в Шумен ще внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка за задържане на Симеон П. до предаването му на италианските съдебни власти.

За същото престъпление с европейска заповед за арест съдът в Лоди издирва и 40-годишната Атанаска В. от Шумен. Тя също е задържана от Окръжната прокуратура до 72 часа и ще се иска постоянен арест и за нея до предаването й на властите в Италия. Издирваната жена е осъждана три пъти в България за кражба на дебитна карта и теглене на пари от нея, както и за джебчийска кражба.

Съдебен заседател с такова име има сред заседателите на Окръжния съд в Шумен. Те са с мандат 2019 – 2022 г. и бяха избрани от общинския съвет след конкурс, на който се явиха 48 кандидати.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам