BG | EN

Съветници от Смолян поискаха имотите на зам.-кмета на града да бъдат проверени


Съветниците Анастас Караджов и Кирил Хаджихристев на пресконференцията на КРОС
Снимка: „Отзвук“

Общинските съветници от местната опозиционна коалиция КРОС в Смолян, поискаха от общинската комисия за предотвратяване на конфликт на интереси, да извърши ревизия по казуса с недвижимото имущество на зам.-кмета на града Марин Захариев. От коалицията искат също да бъдет подложени на проверка и несъответствията в декларациите за конфликт на интереси, подадени от Захариев, както и имущественото му състояние.

Десетият кандидат за евродепутат в листата на ГЕРБ не е обявил пред Антикорупционната комисия, че от близо 7 години живее в апартамент и ползва помещения, собственост на дружеството „Кей Зет Проджект“. Той не е декларирал и частен интерес към дейността на въпросното дружество при встъпването си във втори мандат като зам.-кмет на Смолян, което е нарушение на действащото в момента законодателство.

„Все още не сме чули задоволително обяснение от страна на г-н Захариев защо не е подал коректна информация, че ползва  недвижим имот, собственост на фирма на неговия брат, каза Кирил Хаджихристев, председател на групата на общинските съветници на КРОС в смолянския общински съвет. Цялата ситуация е изключително съмнителна и подвига ред въпроси за морала на хората, които представляват местната власт в града”.

Няма и задоволително обяснение за произхода на средствата, с които съпругата на Захариев е купила и студиото за красота „Кукла” в Смолян. Разследване на „За истината“ показа, че сделката е изповядана на загуба от дружеството „Свефис” и значително под данъчната оценка на имота.

Студиото за красота „Кукла” се стопанисва от тъщата на Марин Захариев Елина Манолова в качеството й на едноличен търговец. Проверка в архива на Търговския регистър показва, че самата тя никога не е обявявала годишните си финансови отчети, което е достатъчно основание Националната агинция по приходите да извърши проверка на компанията й.

зет проджект“. Фирмата е без дейност, но в същото време не спира да придобива недвижими имоти с инвестиционна цел. От една страна липсват парични потоци в „Кей зет проджект“, а от друга – в годишните финансови отчети не са отразени заеми, допълнителни парични вноски. Същевременно имотите липсват и като дълготрайни активи в баланса на дружеството.

Групата на общинските съветници от КРОС настояват Марин Захариев и законният представител на „Кей Зет Проджект“ – Костадин Захариев да обяснят пред обществеността как се е стигнало до тази „имуществена експозиция” и защо е скрита от Антикорупционната комисия.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините