BG | EN

Съветниците в Смядово осигуриха безплатна градина за децата за сметка на заплатите си

Иванка Петрова, Кмет на община Смядово
Снимка: radian.bg

От 1 март 2018 г. посещението в детската градина ще бъде безплатно за всички деца в община Смядово, благодарение на местните общински съветници, които ще осигурят необходимия финансов ресурс за сметка на възнагражденията си. Идеята е предложена от кмета на общината Иванка Петрова, която при приемането на бюджета за 2018 г. призовала съветниците да се откажат от полагащото им се увеличение на заплатите и да го пренасочат към издръжка на децата в детските градини.

По закон, от 1 януари 2018 г. заедно с увеличението на минималната работна заплата, се увеличават и всички доходи, обвързани с нея.  Така съветниците от Смядово, които сега получават около 500 лв. месечни възнаграждения за участието си в местния парламент, трябва да започнат да вземат по 571 лв. на месец.  Кметът на общината, обаче, ги призовава да се откажат от това увеличение и посочва като пример това, че тя от 2011 г. не е увеличавала собствената си заплата, въпреки че през това време са минали три увеличения на бюджетните възнаграждения.

На следващата сесия съветниците сами гласуват да се откажат от по-високите си възнаграждения и с освободения от тях финансов ресурс Общината ще покрие таксите за детска градина на всички деца.

В община Смядово има три детски градини с общо около 130 деца, и всички те от 1 март ще посещават безплатно детските заведения, каза пред регионалното издание „Радиан“ кметът Иванка Петрова.

Досега семействата са плащали по 25 лв. месечна такса за градина, а за две деца таксата е 50 лв., което е  сериозен разход за част от хората в общината. Кметът и съветниците се надяват, че сега, след като детските градини стават безплатни, всички родители в общината ще пращат децата си на градина и така малчуганите ще имат еднакви условия и равен старт в училище.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините