BG | EN

Съветът за електронни медии започва процедура за прекратяване мандата на директора на БНР

Светослав Костов – генерален директор на БНР
Снимка: принтскрийн БНТ, архив

Съветът за електронни медии (СЕМ) взе решение да започне процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов. В подкрепа на решението гласуваха трима от членовете на СЕМ, а двама се въздържаха.

Мотивите за днешното решението на съвета, обявени от председателя на СЕМ София Владимирова, са: „Спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио чрез наземно аналогово радиоразпръскване на 13 септември 2019-а за период от пет часа – от 6,00 до 11,00, без наличие на техническа или друга обяснима причина, е нарушение на член 10-и, алинея 1-ва, точка 2-ра от Закона за радио и телевизия. В член 10-и от закона са определени принципите, които следва задължително да се спазват от доставчиците на медийни услуги, още повече спазването на тези принципи е категорично изискуемо от националния обществен доставчик на медийни услуги – Българското национално радио“.

Членовете на медийния регулатор единодушно решиха да дадат петдневен срок на Светослав Костов да изложи съображенията си по решението за откриването на процедурата за предсрочното прекратяване на неговия мандат.

На 27 септември членовете на Съвета за електронни медии дадоха срок на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката до края на следващата седмица (б.ред: срокът изтече в края на миналата седмица) и решиха, че в противен случай на редовното си заседание в седмицата между 7 и 11 октомври СЕМ ще обсъди откриването на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на Костов.

Светослав Костов обяви тогава, че няма да подаде оставка.

БНР припомня, че съгласно Закона за радиото и телевизията мандатът на генералния директор на БНР, съответно на БНТ, се прекратява предсрочно, ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините